Суспільство (відео)

Ціни кусючі: як жителі Сновської громади заготовляють дрова (Відео)

Дрова для сіл, без перебільшення, можна назвати стратегічним матеріалом. Адже газове опалення є не в усіх населених пунктах. Та навіть там, де воно є, місцеві жителі не ставлять його у пріоритет. Причиною цього є висока ціна та побоювання щодо газового шантажу від рашистів. Влада також закликає громадян готувати тверде паливо, де є така можливість. Утім, селяни кажуть, і дрова цього року значно подорожчали.

«Заготовляємо самі та купуємо, але цьогоріч ціни кусючі. Дуже-дуже подорожчали, щоб купити, то треба до 7 000 грн, це причеп. Так і викручуємося.Пиляємо вдома, рубаємо, щоб було чим опалювати взимку», — Наталія, жителька с. Кучинівка.

«Уже заготовив, мені вистачить, цього разу підготував більше, ніж минулого року. Цього року коштують більше, всі порубані (машина) – 7 500 грн. Це сосна. Береза за 8000 – 9000 грн, дуб за 10 000 грн», — Сергій, житель с. Кучинівка.

«У нас багато заростей клену, то наша староста дозволяє розчищати, прибирати територію. Бо вже є місця, де на дорогу дерева хиляться. Тому трохи таким чином самі заготовили, це хороші дрова. Також частину купуємо на пилорамах – обрізки берези та сосни. Я вважаю, зима цього року буде холодніша. І весна була холодна, багато дров використали. І от осінь така холодна, ми вже почали опалювати», — Людмила, жителька с. Кучинівка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Завтра ремонтуватимуть переправу через Десну у Чернігові

«Дуже дорогі дрова, якщо так, як у мене, пенсія – дві тисячі, то треба збирати пів року, щоб купити якийсь причеп дров. Тому тугувато. Родина у зв’язку з війною роз’їхалася, син та донька в Польщі. Я сама залишилася, раніше також виїжджала на заробітки, то коштів вистачало, а тепер уже здоров’я не те. То щось на городі вирощуємо, щось – у хліву. Мати моя померла, в неї трохи дрова залишилися, то сподівання тільки на них, а так дорого», — Тетяна, жителька с. Кучинівка.

Паралельно уряд запровадив нову державну програму, в межах якої населення територій, прилеглих до зони бойових дій, зможе безкоштовно отримувати дрова протягом осінньо-зимового періоду. Для уразливих категорій населення цей механізм може стати значною підтримкою. Про стан її реалізації ми поцікавились у Сновській міській раді.

«Згідно з цією програмою, виділені кошти на чотири громади Чернігівщини, серед яких є і Сновська. Але наразі нема механізму надання цих дров для населення. Щойно обласна державна адміністрація пришле нам цей механізм і визначить категорії, які мають право на отримання їх, ми одразу почнемо працювати в цьому напрямку», — Наталія Самойлова, секретар Сновської міської ради.

Наразі, кажуть, проблема тільки в цьому, а загалом дров у громаді вистачає.

«Наша громада розташована в лісовій місцевості, особливо в умовах воєнного стану, нам гріх розраховувати тільки на газове опалення. Тому в більшості наших закладів ми розраховуємо на дров’яне опалення. Дровами громада забезпечена й опалювальний сезон ми плануємо розпочати вчасно. Будемо, звісно, дивитися на коливання температур, але все розпочнемо вчасно», — Наталія Самойлова, секретар Сновської міської ради.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button