Суспільство (відео)

Третій день експерименту: кров на асфальті, пригоди в нетрях і «полювання» на злочинців (Відео)

Перевірка документів у підозрілих осіб, прочісування захаращених територій і ревізія занедбаних будівель, рейд автокооперативом у пошуках грабіжників і аварія з постраждалими. Такою була експериментальна зміна журналіста ЧЕline у складі екіпажу патрульних поліцейських. Сьогодні відбувся третій, заключний, етап експерименту, який патрульні Чернігова влаштували для журналістів.

Почалася зміна ще затемно – з традиційного інструктажу та видачі зброї.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Другий день експерименту: чернігівські журналісти побилися під час зйомок

«О 7-й ранку починається наша перезмінка. До управління прибуває особовий склад роти, що заступає на зміну. Перевірка особового складу. Наявність службового посвідчення та нагрудного знаку. Потім рота заслуховує чергового, зведення за добу та визначення завдань на зміну», — розповідає Віталій Копистко, старший інспектор прес-служби Управління патрульної поліції в м. Чернігові, майор поліції.

Після цього патрульні отримують зброю. Додому пістолети поліцейським брати не дозволяють. Після звершення зміни зброю здають до спеціального приміщення.

«Зараз ми перебуваємо в кімнаті отримання зброї. Після інструктажу співробітники заходять сюди. У них є спеціальна картка. Не можна отримати будь-який пістолет. Зброя закріплена за кожним співробітником. В отакі віконечка подається картка – і черговий звідти видає табельну вогнепальну зброю», — говорить Віталій Копистко, старший інспектор прес-служби Управління патрульної поліції в м. Чернігові, майор поліції.

А тепер найцікавіше – вирушаємо на патрулювання. Патрульні озброєні не лише табельними пістолетами, а й планшетом, на який приходять усі виклики. Поки ситуація спокійна, прочісуємо занедбані території, перевіряємо документи в підозрілих осіб, допомагаємо вибратися зі снігового полону водіям і влаштовуємо рейд одним із автокооперативів міста. Тут нещодавно обчистили шість гаражів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Курс молодого бійця: чернігівські журналісти вступили до лав поліції

«Заїхали в авто кооператив, перевіряємо, чи всі замочки на місці, чи не було крадіжок. Частенько буває, що за ніч відкривають і крадуть майно. Перевіряємо, чи все добре», — розповідає Анатолій Синяченко, поліцейський роти №2 батальйону управління патрульної поліції в Чернігівській області, сержант поліції.

Після цього їдемо в один із «проблемних» мікрорайонів міста, де орудують любителі наркотичного дурману.

Аж раптом отримуємо повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду з постраждалими – машина збила жінку. Мчимо на виклик.

Жінка вирішила перейти дорогу у невстановленому для цього місці. Водій «Ниви» помітив її і почав гальмувати, але без зіткнення не обійшлося. Жінка травмувала голову та ногу. Її забрала «швидка».

В одному сюжеті не вдасться описати всіх емоцій і вражень від трьох днів патрульного життя. Якщо коротко: це дуже складна, цікава, надзвичайно небезпечна і відповідальна професія. Безумовно, як і в будь-якій сфері, тут зустрічаються непорядні люди. Але переважно такий контингент тут надовго не затримується, адже справжні поліцейські – це дійсно універсальні воїни: щирі, чуйні, сильні та професійні. Ми на власні очі побачили внутрішній світ чернігівських патрульних і можемо сміливо заявити – це дійсно нова поліція.

Ще статті по темі

Back to top button