Суспільство (відео)

Закрити не можна ремонтувати: невтішна доля школи № 10 (Відео)

Ситуація довкола Чернігівської школи № 10 набирає нових обертів. Навчальний заклад на початку року закрили через аварійний стан прибудови, в якій розташовані шкільні вбиральні. Батьки учнів були категорично проти цього і навіть мітингували проти призупинення навчання.

Озвучені тоді побоювання нині здаються не такими вже й безпідставними.

«Розумієте, комусь потрібне приміщення. Крутяться гроші. Кому? Отим, хто сидить у цій конторі», — зазначає дідусь учня школи № 10 Микола Кияшко.

Окрім того, незалежна експертиза підтвердила, що школу закрили незаконно.

Батьки та педагоги забили на сполох, мовляв, школу № 10 у них хочуть забрати і комусь віддати приміщення. Триває четвертий місяць року, а питання досі не вирішене. Утім, міський голова Владислав Атрошенко ще кілька місяців тому натякнув, що легко проблему вирішити не вдасться.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Школа №10, Ялівщина, тарифи і надбавка вчителям: резонансні питання 28-ї сесії Чернігівської міськради

«Вік приміщення – 70 років, ситуація може не закінчитися тільки прибудовою. Я не хочу давати гарантій. Колись усе відбудеться. Або це буде збудована нова школа, або прибудова, або інший варіант»,  — говорить чернігівський міський голова Владислав Атрошенко.

Із меседжів наради, що відбулася в міськраді, стає зрозумілим, що, ймовірно, отой «інший варіант», про який недоговорив міський голова, і буде вирішальним.

«У нас клас наслідків СС2 – це автоматично несе за собою комплексну експертизу. А комплексна експертиза – це не прибудова, а все приміщення. Тобто школа і до неї прибудова. Тобто весь об’єкт загалом», — зауважує начальник управління капітального будівництва ЧМР Вячеслав Почеп.

«Аналогічне приміщення в 2015 році реконструювали за 25 мільйонів»,- говорить керівник фірми «Аттік» Сергій Толкунов.

Суть проста – міська рада має намір оголосити вердикт: не капітальний ремонт прибудови, а повна реконструкція школи. Адаптована під сучасні реалії сума – 30 мільйонів гривень. Озвучені наміри обурили не лише батьківський комітет, а й багатьох членів робочої групи.

Міська рада відверто обдурює батьків, адже за цією логікою, щоб, наприклад, відремонтувати туалет якоїсь школи, треба виготовляти комплексну проектну документацію не туалету, а всього навчального закладу. А як відомо, зараз у місті за необхідності ремонтують не все приміщення, а тільки туалет. Але 10 школа чомусь стала виключенням.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Заморожена освіта»: доля чернігівської школи № 10 зависла в повітрі

«Якщо сьогодні провести ревізію освітніх закладів щодо норм, то половину шкіл треба закрити», — зазначає депутат Чернігівської міської ради Віктор Бистров.

Батьки бояться бути обдуреними, бо за пропонованим варіантом є дійсно велика ймовірність того, що школу закриють. Адже 30 мільйонів на дорозі не валяються.

«Почуйте! Нам важливіше швидше відновити школу. Не сперечатися з вами», — наголошує представник батьківського комітету Катерина Кулініч.

Аби не дозволити комбінаторам провернути оборудку і щоб учні 10-ї школи не залишилися назавжди «гостями» в 6-й школі, на нараді вирішили, що управління капітального будівництва має оперативно розіслати всім проектним організаціям Чернігова листи з проханням надати комерційну пропозицію щодо капітального ремонту тільки проблемної прибудови. У разі, якщо це дійсно суперечить будівельному законодавству, то надати письмову аргументацію.

До речі, варіант про розвалення злощасної прибудови та будівлю вбиральні в іншому приміщенні школи фахівці чомусь підозріло не розглядали.

Журналіст: Павло Солодовник

Оператор: Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button