Суспільство (відео)

Цього дня Бог спускається на землю: чому Різдво треба святкувати по-особливому (Відео)

Різдво – це насамперед духовне свято. На цьому наголошує настоятель Катерининського храму в Чернігові отець Роман. Він зазначає, що цього дня Бог здійснює відкуплення роду людського від гріхів.

«Сталося порушення волі Божої – і людина свою волю, яку отримала ще від сотворення свого, направила на зло. Тобто переступила закон, заборону і прирекла себе на смерть. І що відбувається в ці дні? Царство Боже наближується до нас. Сам Бог сходить із неба, щоб нас, людей, наше єство, підняти до височин небесних. Нас очистити від прокляття»,- Отець Роман, настоятель Катерининського храму.

Та напередодні самого Різдва православні християни відзначають Святвечір. У чернігівців є власні традиції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Різдво в Чернігові: в туристичному центрі розповіли про святкові заходи (Відео)

«Прийдуть діти, ось онучка. Зараз вийшли з нею з театру Молодіжного, дивились «Лускунчика». Задоволення отримали. А ввечері зберемось родиною. Кутя буде, узвар»,- Людмила, чернігівка.

«Ми самі, діти роз´їхалися. Будемо святкувати вдома, накриємо на стіл. А завтра підемо до церкви»,- Сергій Борисович, чернігівець.

«Кожного року чекали колядувальників. ми цього року теж запасли і цукерки, і дрібні гроші, але не знаємо, чи будуть цього року ходити. Ми обов´язково готуємо. У нас буде смачна кутя. Діти приїжджають пізніше і завжди просять, щоб кутя їм залишилась»,- Катерина, чернігівка.

Аби перейнятися атмосферою, до нашого міста приїжджають і столичні гості.

«У переддень Різдва відвідати історичне місце, те, що надихає на завтра і на наступні дні нашого життя»,- Валерій, гість із Києва.

Щодо вечері з 12 страв, то священники зазначають, що це більше стародавня традиція, аніж канон. Однак страви неодмінно мають бути пісними.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Забуте Різдво, або Маловідомі обряди на Святвечір

«Чекають люди першої зорі, щоб сісти за цю трапезу. Але важлива не стільки трапеза, як те, що ми своєю родиною збираємось за одним столом. Зможемо поспілкуватися. І добре було б розпочати вечірню трапезу молитвою, подякувати Богу, попросити благословення на рік, який до нас іде, помолитися за живих і згадати померлих родичів. І щоб єднання з Христом було присутнє в нашій сім´ї, серцях, душах»,- Отець Роман, настоятель Катерининського храму.

У церкві ж 6 січня вже провели літургію Василія Великого, що поєднується із вечірнею.

«І вже сьогодні перед іконою Різдва Христового запалювали свічку, і вже духовенство проспівало Трохар і Контак, тобто святкові піснеспіви на честь Різдва. І вечірнє богослужіння також відбудеться, коли буде служитися велике повечір´я, утреня»,- Отець Роман, настоятель Катерининського храму.

Вже після утрені у храмі новонародженого Христа прославлятимуть колядками.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button