Суспільство (відео)

«На Спас до Спаса Чернігівського»: у Чернігові відбулося святкування Преображення Господнього

 «Традицію соборного зібрання на Спаса біля Спаса ми започатковуємо саме разом з вами. Ми не маємо права зневіритись і ми добре розуміємо, що культура та історія формує нашу свідомість. А тисячолітній Спас Чернігівський дає нам впевненість, що ми були, ми є і ми будемо.»,- Наталія Реброва – генеральна директорка НАІЗ «Чернігів стародавній»

На території стародавнього Валу, поряд зі Спасо-Преображенським собором, чернігівці 6 серпня відзначили свято Преображення Господнього (широко відоме як Яблучний Спас – Ред.)
Це святкування Яблучного Спасу стало першим для цієї святині, відтоді як представники Української Православної церкви московського патріархату звільнили храм, на підставі рішення суду про припинення права на користування собором.

Нагадаємо, в жовтні 2023 року Спасо-Преображенський собор опечатали представники комісії Міністерства культури, а його стан після відповідного обстеження комісія визнала незадовільним. За кілька днів представники упц (мп) забрали з храму свої речі, після чого храм був зачинений.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Живемо так просто – одним днем»: жителі мікрорайону Бобровиця про відновлення та життя (Відео)

Уже за кілька місяців працівники Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» власними силами поступово почали проводити тут прибирання та реставраційні роботи. А від 28 червня собор працює у форматі музею.

 «Храм, біля якого ми знаходимось, належав іншій державі, під її покровом він функціонував – тут служила чужа церква. Зі слів Миколи Григоровича Хвильового, який говорив, звертаючись до українців: хочете бути щасливими – тримайтесь якомога далі від москви. Це клич по якому виростало  не одне національно-визвольне змагання 20 сторіччя.Слава кожному із вас, я сердечно дякую, що ви в цей день стоїте перед одним із самих святих наших храмів. Хай щастить! Слава кожному із вас і Слава Україні!»,- Віктор Ющенко – третій президент України

Під час заходу, поряд з храмом, священники православної церкви України відслужили святковий молебень, освятивши кошики з яблуками.
А опісля для чернігівців та гостей міста виступали фольклорні колективи, були проведені майстер-класи, виставки та аукціон.

«Прекрасний захід і це надзвичайно, що така подія відбувається, що оцей храм, про який сьогодні стільки говорили, він нарешті повернувся і тут ми чуємо українську мову.»,- Лариса Пилипенко – гостя Чернігова 

«Дуже цікаво дивитися на людей, які тут зібралися, на дівчаток в костюмах. Ці вишиванки, посвята яблук, цей концерт і те, що приїхав до нас третій президент це також знакова подія для Чернігова.»,- Надія Панич – жителька Чернігова

«Немає слів – дуже гарно. Я приїхала з донькою, сестрою та співробітниками сюди… нам все подобається, дуже-дуже.»,- Наталія Дорошко – жителька Чернігова Цей захід повністю благодійний — кошти зібрані під час нього спрямовані на проведення необхідних реставраційних заходів Спасо-Преображенського собору Чернігова. 

Журналіст: Таліна Тарасенко
Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button