Суспільство (відео)

Цукровий діабет 2-го типу: чи можна їсти солодке та яка повинна бути основа харчування (Відео)

Цукровий діабет 2-го типу є порушенням обміну речовин, для якого характерний високий рівень глюкози в крові за умови резистентності до інсуліну та відносної недостатності інсуліну. Він становить приблизно 90% випадків діабету, решта 10% охоплюють насамперед цукровий діабет 1-го типу та гестаційний діабет. Цукровий діабет посідає третє місце у світі після серцево-судинних й онкологічних захворювань. Причиною розвитку діабету другого типу є поєднання чинників способу життя та генетики. Тож у разі виявлення такого захворювання лікар одразу порадить переглянути режим харчування та раціон. У більшості людей виникає паніка – тепер більшість продуктів під забороною. Та чи правда це?

«Є хибна думка, що людині не можна нічого їсти, відмовитися від багатьох груп продуктів зі свого раціону, але Американська діабетична асоціація має дуже хорошу новину: можна їсти все, АЛЕ або в меншій кількості, або рідше. Все це означає, що ми обираємо більш здорову їжу»,- Наталія Маркова, експерт зі здорового харчування.

Хоч і дивно, але тут також діє підхід тарілки здорового харчування.

«Це означає, що ми вибираємо різноманітну їжу, що охоплює всі групи продуктів. Наприклад, це овочі. Вони можуть бути як крохмальні, так і не крохмальні. Тобто і картопля, і кукурудза, і батат. Або не крохмальні. Це свіжі овочі, зелень. І навіть сюди ми включаємо фрукти та ягоди. Але як завжди є норми, яких ми повинні дотримуватися.

І оптимальна норма – це 5 порцій овочів і фруктів на день. 5 порцій. Із них 3 овочеві, а 2 – із фруктів. Наприклад, порція фруктів – це 80 грамів, приблизно це одне невеличке яблуко. Якщо ви зробите різноманіття, наприклад, яблуко та банан, то це і будуть дві ваші порції»,- Наталія Маркова, експерт зі здорового харчування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Омріяне солодке для діабетиків: чим підступні спецвідділи в супермаркетах (Відео)

Від круп і зернових продуктів також не варто відмовлятися.

«Бажано, щоб у раціоні вони становили не менше ніж 50 відсотків усього раціону. Зерно – це цільнозернові крупи, що містять оболонку, вона також є джерелом клітковини, а клітковина сприяє зниженню рівня цукру в крові»,- Наталія Маркова, експерт зі здорового харчування.

Обов’язково не забуваємо про білок як тваринного, так і рослинного походження.

«Наступна група – це білок, бажано, що він був нежирним. І білкові продукти можуть бути як тваринного, так і рослинного походження. Сюди входить білок із яйця, м’ясо дичини чи птиці, а також такі рослинні продукти, як горох чи горошок, нут.

Рекомендовано додавати корисні для серця жири, такі, які є в горіхах, насінні. Це може бути авокадо, а також риба.

Тому що риба містить необхідні для нас Омега-3 жирні кислоти що сприяють здоров’ю всього організму»,- Наталія Маркова, експерт зі здорового харчування.

Попри те, що багато дорослих уникають молочних продуктів у своєму раціоні, експерт радить не відмовлятися від них повністю.

«Молочні продукти і саме молоко містять кальцій, що сприяє зміцненню кісток і зубної емалі. А ферментовані молочні продукти, такі як йогурт, кефір, ряжанка, містять необхідні нам пробіотичні бактерії, які в кишечнику допомагають кращому травленню, підвищенню імунітету, загальному оздоровленню і також сприяють зменшенню цукру в крові»,- Наталія Маркова, експерт зі здорового харчування.

А що ж робити з десертами? Забути чи все-таки можна?

«Є хибна думка про те, що людям із цукровим діабетом узагалі не можна їсти жодних цукрів, але навіть Всесвітня організація охорони здоров’я та Американська діабетична асоціація кажуть про те, що десерти можуть бути в раціоні такої людини, але бажано, щоб це не перевищувало 5-10 відсотків загального раціону на день»,- Наталія Маркова, експерт зі здорового харчування.

Серед десертів експерт радить надавати перевагу смаколикам зі свіжими фруктами. А якщо вже інколи хочеться тортика, то з’їдати його не більше як 1/12 загального торта, це приблизно буде шматочок 70-80 грамів. А також обов’язково пийте достатньо чистої води, приділяйте увагу фізичній активності та не забувайте регулярно контролювати рівень глюкози в крові.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Марина Кирієнко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button