Суспільство (відео)

Стаканчики VS термочашки: як у Чернігові борються зі шкідливою вторсировиною (Відео)

У Чернігові тепер дедалі більше прихильників кави з собою. Людей із різнокольоровими стаканчиками можна зустріти будь-де. Але мало хто замислюється, що відходи від кавового ритуалу розкладаються по 300 років.

«Усі стаканчики, які пропонують кавярні, зроблені з первинної целюлози, там усередині є пластик тонкий. Таким чином, коли стаканчики потрапляють на сміттєзвалище, папір розклався б швидко, але пластик заважає розкладанню паперу», — Наталія Курінська, волонтер «Еко Місто», координатор відправок втор сировини.

Альтернативою одноразовим стаканчикам стають термочашки. Але працівники кав’ярень кажуть, що наразі не всі чернігівці готові перейти на багаторазовий посуд.

«Дуже мало. Це одна людина на тиждень. У нас є і з собою, і посуд. На ціну не впливає, чи це на виніс, чи в приміщенні».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прогресивні та цілеспрямовані: чернігівська молодь, що здатна змінювати світ

«Небагато приходять. На день, може, один-двоє. Знижок нема, але якщо вони просять знижку, то ми її робимо без проблем».

Деякі бариста кажуть, що в них клієнтів зі своєю тарою побільшало. Проте знижки для таких клієнтів не передбачені, адже вартість покупки залежить лише від кількості напою.

«Ходять дуже багато гостей зі своїми чашечками, це тепер популярно. То ми просто готуємо в їхній посуд і все. Якщо треба помити, то ми теж миємо чашечки і наливаємо окріп».

«Людей так до п’яти на день може прийти. Якщо я бачу, що тара забруднена, то я пропоную помити і, звісно, мию».

Чернігівські екоактивісти розповіли, що за місяць одна кав’ярня використовує від півтори до трьох тисяч стаканчиків. На їх виготовлення йде одне дерево. На думку захисників довкілля, використовувати первинну сировину всього 15 хвилин недоцільно. Тому вони почали відправляти стаканчики чернігівців на переробку до Києва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Батарейки-вбивці: еко-активісти борються за чисте довкілля

«На станції переробки це все завантажується в центрифугу, яка на великих швидкостях обертається, там вода, в ній розмокає папір, він відділяється від пластику, просочується в окремий контейнер, де папір, а пластик іде в інший контейнер. Потім із паперу витискається вода, з нього роблять вторинний папір, який може використовуватися», — Наталія Курінська, волонтер «Еко Місто», координатор відправок втор сировини.

Далі з цього паперу виготовляють канцелярію і підручники. А от аби сортування було легшим, екоактивісти пропонують кав’ярням обзавестися спеціальними урнами.

«Вони вертикальної форми, довгі, називаються «козак Мамай». Туди вставляється спеціальний пакет і стаканчики складаються один на одного. Їх можна не мити. Пакети потім завязуються. Люди можуть викидати стаканчики в ці урни, а не в місцеві урни», — Наталія Курінська, волонтер «Еко Місто», координатор відправок втор сировини.

Збором вторсировини, серед якої не тільки стаканчики, а й різноманітні пакувальні матеріали, екоактивісти займаються вже шість місяців. У лютому вони відправили на переробку понад 7 кілограмів відпрацьованого матеріалу. Такий збір проходить кожної останньої п’ятниці місяця о 16.30 на Головпоштамті. Здати вторсировину може кожен чернігівець.

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button