Суспільство (відео)

Омріяне солодке для діабетиків: чим підступні спецвідділи в супермаркетах (Відео)

У багатьох крамницях і супермаркетах є цілі відділи продуктів харчування для хворих на діабет. Але попри таку спеціалізацію, це не означає, що ці продукти є панацеєю в харчуванні таких хворих. До того ж, здебільшого асортимент таких полиць становлять солодощі. Спеціалісти зазначають: споживати такі продукти треба також із відчуттям міри та з вивченим складом на етикетці.

«У магазинах є полиці з товарами для діабетиків, але вони зазвичай наповнені саме солодощами. Це шоколад, мармелад, печиво.

Головна хибна думка полягає в тому, що можна в необмеженій кількості, але дуже важливо вивчити етикетки та побачити, що відсутність цукру не означає саме здоров’я. І калорійність подекуди може значно перевищувати калорійність навіть звичайного торта, на відміну від торта за рецептами здорового харчування»,- Наталія Маркова, експерт зі здорового харчування.

Солодкий смак у таких продуктах виробники забезпечують за рахунок інших речовин.

«Щоб досягти солодкого смаку, там немає цукру, але є якісь інші домішки. І раніше багато товарів містили в собі саме фруктозу.

Сьогодні науково доведено, що фруктоза не підвищує рівень глюкози в крові, але може впливати на роботу інших органів.

Наприклад, вона може сприяти виникненню жирової хвороби печінки. Вона може сприяти загальному запаленню в організмі, а також виникненню такої хвороби, як подагра»,- Наталія Маркова, експерт зі здорового харчування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Залив молоком – і готово: експерт розказала про користь і шкоду сухих сніданків (Відео)

А тому продукти, в яких цукор замінили на фруктозу, треба також споживати помірно.

«Сьогодні додають стевію як природний цукрозамінник. І науково доведено, що він не впливає на роботу інших органів і не підвищує рівень глюкози в крові. Але стевія має трохи гіркий після смак, тому до неї додають ще якісь домішки, аби збалансувати цей смак.

І це може бути мальтитол, цукрозамінник, який виробляють із крохмалю. Він не впливає погано на здоров’я, він є безпечним для нас, але ми можемо несвідомо переїдати такими продуктами. І загальна калорійність може бути вища»,- Наталія Маркова, експерт зі здорового харчування.

Такі ж рекомендації діють і для цукрозамінників як окремої речовини, наприклад, якщо ви таким чином плануєте підсолоджувати чай чи каву.

«Із наявного асортименту в магазинах дуже бажано уникати саме фруктози. Бо її вдень можна не більше ніж 30-50 грамів для людини. Можна додавати стевію, вона дуже-дуже солодка, солодша ніж цукор, тому її треба дуже небагато. І всі пропоновані цукрозамінники, доведено, не впливають на здоров’я»,- Наталія Маркова, експерт зі здорового харчування.

Таким чином можемо сказати, що це не та категорія продуктів, яка має становити основу нашого харчування і вже точно не панацея для хворих.

«Щоб покращити свій стан при цукровому діабеті, бажано не заміняти цукор на цукрозамінник, а працювати зі своїми звичками, які й призвели до цієї хвороби»,- Наталія Маркова, експерт зі здорового харчування.

Тому насамперед треба починати з нормалізації режиму здорового харчування та сну. Малорухливий спосіб життя – в минуле. Зі шкідливими звичками – куріння та вживання спиртних напоїв – треба теж розпрощатися. А як збалансовано та правильно харчуватися при цукровому діабеті 2 типу, ми розкажемо в наступному сюжеті.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Марина Кирієнко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button