Суспільство (відео)

ТВОРЧЕ ПОКОЛІННЯ: на дитячому конкурсі у Батурині журі вразив унікальний голос (Відео)

Це програма «Творче покоління», і сьогодні ми в унікальному місці – в самому серці гетьманської України, в палаці Кирила Розумовського в Батурині. Тут відбувається унікальний музичний фестиваль-конкурс для дітей імені Андрія Розумовського. Він проходить уже вп’яте, й організатори кажуть, що саме тут, у цьому місці, народжуються майбутні моцарти, бетховени і бахи. Ми йдемо знайомитися з дітками.

Раз на рік палац Кирила Розумовського приймає талановитих дітей із Чернігівщини та Сумщини. Музичний фестиваль-конкурс присвячений сину останнього гетьмана України – Андрію, день народження якого – 22 жовтня. Тож на зміну туристам цього дня до палацу з двох сусідніх областей з’їжджаються дітки з дивовижним голосами і майстерними пальчиками.

Свої музичні  композиції дітки виконують на раритетному роялі. У палаці Розумовського він стоїть як експонат. Проте раз на рік, коли клавіш роялю торкаються дитячі руки, він починає звучати.

На старенькому роялі дітки виконують дуже складні музичні твори не лише українських, а й віденських класиків. Умови конкурсу – бездоганно зіграти дві композиції. Таким чином юні артисти віддають шану Андрію Розумовському, друзями якого були Гайдн, Моцарт і Бетховен.

«Найпопулярніший класичний твір світу і найбільш знаний – 5 симфонія. Вона присвячена Андрію Розумовському, власнику цього палацу у 1808 році», — генеральний директор національного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця» Наталія Реброва.

 «Я взагалі сьогодні не хвилювався. Сів за рояль, виступив і пішо. Я грав Гайднсона, соль мажор і Білаш «Гуцульська писанка». Мені сподобалося, як я зіграв», — учень Остерської музичної школи Андрій Расохацький.

П’ятикласник Остерської музичної школи Андрій готувався до конкурсу півроку. Каже, аж втомився. Навіть відклав математику, яку нині студіює, бо мріє стати банкіром. Майбутній економіст прекрасно впорався з музичним завданням і з нетерпінням чекає висновків журі.

«Те, чого він сьогодні досяг, – завдяки тому, що він багато грає, дуже любить музику, слухає музику і безмежно працелюбний», — викладач Остерської музичної школи Жанна Конопацька.

В очікуванні свого виходу і 12-річна Ліза з Бахмача. Дівчинка не приховує хвилювання, бо вже за мить вона має здивувати конкурсне журі.

«Буркотить усе всередині. Трішки є. Це потрібно, маленьке хвилювання потрібно. Але трішки», — учениця Бахмацької районної школи мистецтв ім. А. Розумовського Єлизавета Глушко.

Сьогодні поряд із Лізою її друга мама – вчитель музики, з якою дівчинка проводить дуже багато часу й уважно слухає всі зауваження та настанови. Перед виступом вчителька гріє ручки своєї талановитої учениці.

«Щоб руки були теплими, щоб можна було зіграти технічні твори і почувалася дитина в цьому комфортно», — викладач Бахмацької  районної школи мистецтв ім. А. Розумовського Тетяна Данилець.

Додому Ліза повезла гарну звістку – на конкурсі ім. Андрія Розумовського в Батурині вона виборола друге місце. Це велика перемога для дівчинки.

«Я вражена. Феєрверк, напевно, був? Фантастично було все. Мій успіх залежить від того, що я дуже багато працюю і дуже люблю своє фортепіано. Як говорять – 5 %  таланту, а 95 % роботи», — Ліза з учителькою.

«Кожен із цих конкурсів виявляє навіть якщо і один талант, то це успіх конкурсу. А він виявляє п’ять, а то й шість талановитих дітей. Саме на цих конкурсах, на цих майданчиках, у цій аурі народжується майбутнє України», — директор Чернігівського музичного училища, член журі Володимир Суховерський.

І поки в одній залі міряються талантом грі на роялі юні піаністи, в іншій залі журі оцінює академічних співаків. Для них умови конкурсу – ще жорсткіші: один із творів повинен звучати українською мовою, другий – мовою оригіналу, наприклад, німецькою чи французькою.

«Якщо слухати цей академічний спів із заплющеними очима, то можна не одразу зрозуміти, що тут співають дітки. Насправді ж наймолодшим учасникам – всього 9 років, але вони мають сильні голоси», — ведуча Яна Титенок.

Скільки себе пам’ятає, чотирнадцятирічна Марія Усик з Чернігова постійно співає. Співала мамі, співала тату і старшій сестрі, поки родина не віддала дівчинку до музичної школи. Нині Марія – гордість свого навчального закладу. Ще зовсім юна співачка вже розуміє, що пісня лікує душевні травми.

«Співаючи, воно якось розслабляє тебе, і якщо в тебе є якась важка ситуація у житті, співом можна зарадити, якоюсь піснею гарною», — учениця Чернігівської музичної школи №2 ім. Є. Богословського Марія Усик.

Цьогорічним учасниками конкурсу, а їх було 42, вдалося вразити журі. Дітки майстерно виконували музичні твори. Конкурс ім. Андрія Розумовського, як сподівається конкурсна комісія, стане трампліном для майбутньої музичної кар’єри цих діток.

«Дітки прониклися духом величності того часу, старовинної музики. Це вже великий плюс. Величезна заслуга і дитини, і педагога, який із ними працює. Це велике терпіння. Тому я хочу побажати успіхів і натхнення діткам у розвитку своїх здібностей», — народна артистка України, голова журі конкурсу Лариса Роговець.

«Дітки, поціловані Богом. Йдеться про талановитих учасників фестивалю-конкурсу ім. Андрія Розумовського.  Сьогодні учасники грали та співали з великим натхненням і задоволенням, дітки не показували свого хвилювання і не показували, наскільки складні твори вони виконували, і члени журі переконані, що саме тут у палаці Кирила Розумовського народжується золоте майбутнє нашої України. Ми теж бажаємо діткам великого натхнення у їхній великій справі і зустрінемося з вами у Творчому поколінні вже найближчим часом», — ведуча Яна Титенок.

Ще статті по темі

Back to top button