Суспільство (відео)

Тяжкі наслідки ковіду та топ неврологічних хвороб: як уберегтися від «епідемій» ХХI століття (Відео)

Не секрет, що ковідна інфекція провокує розвиток тяжких ускладнень, що «дрімають» в організмі. Не стали винятком і проблеми неврології.

«Слабкість жахлива. Не рухається ні рука, ні нога. Дуже тяжко. Спровокував ковід два інсульти. І ось я тут перебуваю вже вдруге»,- Зінаїда, жителька Коропської громади.

Інсульти, з огляду на їх тяжкість і масовість, – на сьогодні серед лідерів у неврологічній патології. В області налічується приблизно три тисячі випадків на рік.

«Це захворювання призводить до великої кількості смертей. Друге. Це захворювання, що дуже інвалідизує тих, хто вижив. Здебільшого всі стають інвалідами і дуже рідко повертаються до попереднього способу життя. Третє – це тенденція до омолодження цієї проблеми»,- Олександр Марцинкевич, завідувач неврологічного відділення для хворих із порушенням мозкового кровообігу КНП «Чернігівська обласна лікарня» ЧОР.

Передумовою інсультів є стреси, що зумовлюють такі зміни в організмі, як, наприклад, гіпертонічна хвороба, що і є безпосередньою причиною інсульту.

«В мене перший інсульт стався вдома. Я перенесла нервове потрясіння… Ну суперечка була з сусідкою… І на тлі цієї розмови неприємної в мене одразу стався інсульт. Я зараз ходжу, але раніше я майже не ходила»,- Ніна Петрівна, жителька Кіптівської громади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові трансформують мережу шкіл: питання розглянуть на сесії

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

У Чернігівській обласній лікарні основні акценти в цьому напрямі ставлять, по-перше, на сучасну екстрену допомогу, що рятує життя. По-друге – якісну реабілітацію хворого.

«Це розробляються м’язи кисті руки після інсультів, щоб не було контрактури і м’язи були в робочому стані»,- Олена Лушнікова, старша медсестра неврологічного відділення для хворих із порушенням мозкового кровообігу КНП «Чернігівська обласна лікарня» ЧОР

«Апарат для розроблення нижніх і верхніх кінцівок. Тобто, якщо у хворого не працює якась кінцівка, то він за хворого примусово виконує ці рухи»,- Олена Лушнікова, старша медсестра неврологічного відділення для хворих із порушенням мозкового кровообігу КНП «Чернігівська обласна лікарня» ЧОР.

Далі за масовістю в неврології ідуть проблеми, пов’язані з патологією хребта. Яскравий приклад – остеохондроз. Тут головною причиною виникнення є необізнаність і… лінощі.

«Відсутність у людей роботи над собою. Люди не займаються зміцненням м’язового корсета, не займаються лікувальною фізкультурою, не роблять гімнастику, ведуть малорухомий спосіб життя. І при цьому всьому люди намагаються виконувати таку фізичну роботу, що часто є надмірною для кожної конкретної людини, що й призводить до травми відповідних анатомічних структур»,- Олександр Марцинкевич, завідувач неврологічного відділення для хворих із порушенням мозкового кровообігу КНП «Чернігівська обласна лікарня» ЧОР.

На третьому місці за частотою звернень медики називають головний біль, мігрені різного походження. Саме неврологічні причини має головний біль напруження, що може стати хронічним. Тому в сучасному світі важливо знайти свій ключик до зняття стресів.

Що стосується неврологічних хвороб, де вже є і ще очікуються найбільші ноу-хау, створені для порятунку людей, то тут головні акценти роблять на проблемах пам’яті, приклад – хвороба Альцгеймера, і генетичних захворюваннях.

«Неврологічні захворювання актуальні в цілому світі. Тому що на неврології перетинається на сьогодні найактуальніше. Це генетичні захворювання. Наука вже підійшла до того рубежу де вивчаються саме генетичні проблеми. Причини захворювань пов’язані з генетикою. Розшифровуються гени, розшифровуються мутації»,- Олександр Марцинкевич, завідувач неврологічного відділення для хворих із порушенням мозкового кровообігу КНП «Чернігівська обласна лікарня» ЧОР.

Саме цей напрям – вчасного розпізнавання генетичних проблем – у неврології зараз найбільш прогресує як у світі, так і в роботі неврологічного відділення Чернігівської обласної лікарні.

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button