Суспільство (відео)

У Чернігові екоактивісти очищали прибережну територію Десни від мертвої риби (Відео)

Із підсаками, в рукавичках і масках кілька десятків екоактивістів зранку 12 вересня зібралися біля чернігівського прибережжя Десни, аби частково ліквідувати наслідки масового мору риби.

Від ранку понеділка, 9 вересня, в Чернігові в межах річки Десна спостерігається погіршення екологічної ситуації – попід берегом видніється дохла риба, а поряд із водою утримується їдкий запах.

 «Десна в понеділок узагалі була мертвою, у вівторок-середу вона ніби ожила й течія пішла. Зменшується кількість риби, сьогодні взагалі вже нічого не пливе. У понеділок дуже смерділо нашатирним спиртом.»,- Валентина Станкевич – жителька Чернігова

Протягом 4 днів, тобто з 9 вересня, відколи почався мор риби, і до сьогодні, на прибережній території Десни, що тече в межах Чернігова, містяни спостерігають велику кількість дохлої риби, яка як плаває у воді, так і лежить на березі. Також поряд із водою утримується відчутний їдкий запах.

Задля того аби уникнути більшого забруднення водойми, група екоактивістів із Чернігова провела в межах чернігівського прибережжя Десни акцію з прибирання – збирали мертву рибу.

 «Ми проконсультувалися з експертами стосовно того, що ми можемо робити без спецобладнання, просто як громадськість і волонтери, нам підказали, що найкращий спосіб – просто допомагати збирати мертву рибу, щоб запобігти ще більшому забрудненню. Протягом години збирали рибу від лазень на «Брянську» до «Якоря» на пляжі.»,- Сергій Безбородько – екоактивіст

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Екологічна трагедія на Десні та Сеймі пензлем чернігівців: у місті триває проєкт із декоративного розпису (Відео)

Екоактивісти виловлюють мертву рибу з води, збирають її на березі та перекладають у мішки, а далі вивозять до спеціально визначених точок збору.

 «У нас є домовленість з обласною екоінспекцією, а також обласними комунальними службами, що ми маємо чітко визначені точки збору, звідки вони заберуть рибу на захоронення.»,-  Сергій Безбородько – екоактивіст

За годину роботи, за словами організатора акції Сергія Безбородька, зібрали приблизно 20 мішків мертвої риби, що за зовнішніми ознаками перебуває тут уже не першу добу.

 «Вона пару днів тут лежить уже. Я так розумію, що там зібрали або ж течія віднесла. А тут просто люди не дійшли.»,- Любов Седько – екоактивістка 

 «Видно багато равликів мертвих, видно чимало мертвих раків, і загалом Десна тепер на вигляд як мертве болото, на жаль.»,- Сергій Безбородько – екоактивіст

Зібрану екоактивістами мертву рибу утилізують у спеціально облаштованій біоямі, розташованій на території Киїнської громади.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button