Суспільство (відео)

У Чернігові можуть скасувати заборону на продаж алкоголю вночі (Відео)

Заборона на торгівлю спиртним у нічний час у Чернігові і її можливе скасування нагадує народну мудрість: «Горілка наш ворог, але хто сказав, що ми боїмося ворогів».

З 28 листопада 2014 року в Чернігові діє рішення міської ради «Про обмеження реалізації алкогольних, слабоалкогольних напоїв та пива у нічний час». Згідно нього, з 22:00 до 08:00 жоден магазин міста не має торгувати напоями для дорослих.

Метою прийняття рішення було попередження шкідливого впливу споживання алкоголю на здоров’я людей, зменшення порушень громадського порядку та кількості злочинів, скоєних у стані алкогольного сп’яніння.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До лікарні з алкогольним отруєнням доставлено школярку

«Коли були в 2014 році «попойки» і біля цього магазину, й біля інших продуктових магазинів, які торгували алкоголем уночі, то було досить страшно і досить багато людей п’яних.  Тому, було прийняте рішення мною і хлопцями про подання до міської ради пропозиції про заборону алкоголю. Ми тоді з’їздили до Ніжина й побачили, що в Ніжині діє заборона й досить непогано, і взявши це за приклад, ми запропонували міській раді, яку очолював Соколов, ввести такі обмеження», — розповідає чернігівець Максим Конашевич.

Статистика засвідчує – головну мету при ініціюванні активістами даного питання досягти вдалося.

«Якщо в 2013 році було зареєстровано 5 тисяч правопорушень, скоєних за розпивання пива, алкогольних чи слабоалкогольних напоїв у заборонених законом місцях та появу в громадських місцях у п’яному вигляді, то за 2017 рік ця кількість зменшилась майже втричі й було складено 1704 адміністративних протоколів за цією статтею», — зазначає речник Чернігівського відділу поліції Наталія Човпило.

За офіційними даними управління охорони здоров’я, оприлюдненими прес-службою Чернігівської міської ради, кількість випадків отруєння алкоголем за час дії зазначеного рішення зросло більше ніж у 1,5 разу. Проте сам очільник відомства цю інформацію заперечує.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Атрошенко каратиме своїх підлеглих за алкогольні запахи в кабінетах

«Декілька тижнів тому ми надавали інформацію, якщо порівнювати за декілька років відбулося збільшення, чи ні. Докладало, здається, управління економіки, вони робили таку загальну інформацію, у тому числі там був фрагмент і про ці отруєння. То там ми давали за кілька років у динаміці, але ж не з приводу того, після мораторію піднялось чи ні. – Тобто, нема такого разючого підвищення? – Ні, такого разючого немає», — говорить начальник Управління охорони здоров’я ЧМР Владислав Кухар.

Так, без належних на те причин, але з завидною активністю в муніципалітеті почали піднімати питання стосовно зняття обмежень на торгівлю алкогольними напоями в нічний час. На офіційному веб-порталі міської ради навіть організували електронне опитування. Нині свою позицію тут залишили більше 3 тисяч людей. Хоча довіряти такій статистиці не варто, адже освоївши кілька незамудрених інтернет-прийомів, можна легко стати лідером думки, проголосувавши необмежену кількість разів за один і той же варіант відповіді.

Натомість реальні чернігівці в даному питанні категоричні.

«Я проти, нехай не продають. А навіщо людям вночі пити».

«Якщо хоче хто купити, то він купить до 22-ї години, а після 22 буде вже випивати. А якщо не вистачило – то нехай лягає спати».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Прилуках викрито підпільний цех алкогольного сурогату

Нині активісти уважно слідкують за розвитком алкогольного питання в Чернігові, очікують порозуміння від місцевої влади, і як кажуть — сподіваються на мир, та готуються до війни.

«Розумієте, навіть якщо зараз знімуть заборону на продаж після десятої, то закрити всі ці магазини дуже просто. Вони продають його дітям, три порушення правил продажу алкоголю неповнолітнім і вони все одно зачиняться. І власникам магазинів я би порадив дотримуватися постанови, тому що все одно ми їх позакриваємо», — наголошує чернігівець Максим Дерев’янко.

Журналіст: Альона Макаренко

Оператор: Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

2 коментарів

  1. Автор явно давно не заходил в атб. Там продают, почему другим нельзя?

  2. А вот круглосуточная продажа хим. наркотиков на каждой улице города- МОЖНО! Лозунг наших местных властей звучит так: Прекращайте водку пить, нужно нюхать и курить.

Back to top button