Суспільство (відео)

Румунський псалтир, написаний кирилицею у Києві: про що дізналися сьогодні на музейній зустрічі (Відео)

Дізнатися, побачити та почути мовою оригіналу книжку, створення якої датується початком XVIII століття, – справжній історичний скарб. А віднайти цей скарб можна було на черговій музейній зустрічі, організованій у музеї Тарновського.

«Зустріч у нас присвячена книжці – це румунський віршований рукописний псалтир початку XVIII століття. Тривалий час ця книжка не була атрибутована повністю, ми не мали достатньо інформації про неї. І ось нещодавно процес пошуку інформації завершився»,- Мирослав Майборода – науковий співробітник Чернігівського історичного музею ім. В. В Тарновського.

Унаслідок плідної праці науковцям вдалося ідентифікувати почерк і, звісно, персоналіті самого автора. Саме завдяки титанічній роботі вчених ця зустріч стала можливою, а екземпляр визнано у світі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ексклюзивні фотографії та особисті речі Левка Лук’яненка: в Чернігові функціонує музей, присвячений відомому чернігівцю (Відео)

«Це віршований псалтир румунською мовою, написаний кирилицею. Особливість книжки в тому, що вона написана простою мовою. В деяких місцях використовується навіть сільський суржик»,- Мирослав Майборода – науковий співробітник Чернігівського історичного музею ім. В. В Тарновського. 

Ще один екземпляр цієї книжки зберігається в місті Брашов, що в Румунії. Утім, він не повний: у ньому бракує кількох псалмів. Той же, що презентований на цій зустрічі, вважається цілісним. Тож не послухати написане в цій реліквії було б помилкою. Задля того, аби містяни змогли почути книжку, на зустріч запросили священника зі столиці.

«До нас із Києва приїхав священник, який для наших гостей читатиме вірші, псалми румунською мовою»,- Мирослав Майборода – науковий співробітник Чернігівського історичного музею ім. В. В Тарновського

Доторкатися до історичних реліквій на таких зустрічах – справжня насолода для поціновувачів. Тож спробуйте відвідати музейні зустрічі – там цікаво.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Таліна Тарасенко

Ще статті по темі

Back to top button