Суспільство (відео)

У Чернігові обговорили ефективність діяльності «Муніципальної варти» (Відео)

«Діяльність комунального підприємства «Муніципальна варта» Чернігівської міської ради: чи ефективно використовується майно та кошти громади» – круглий стіл під такою назвою відбувся в Чернігові. Серед учасників: громадські активісти, чернігівські підприємці та волонтери.

Почалося засідання круглого столу з аналітики стосовно роботи комунального підприємства: модератор зустрічі оприлюднив, скільки коштів витрачає бюджет міста на утримання «Мунварти» і на що саме.

«Згідно з документами, за договором оренди вони використовують офіс на 405 метрів квадратних. За фінансовою звітністю я подивилася, що там у 2023 році витрати на опалення водопостачання та електроенергію для цього приміщення становили 186 тисяч гривень. «Мунварта» має три авто «Рено Докер», 2016 року, середня кількість штатних працівників у 2022 році – 26 осіб, у 2023-му – 19. Проте, попри зменшення чисельності працівників, основні витрати підприємства йдуть на заробітну плату. Тобто основна частина виділених на діяльність КП «Муніципальна варта» коштів витрачається на виплату заробітних плат і нарахування. У 2022 році це було 5 мільйонів 87 тисяч гривень на зарплату, а в 2023-му – 7 мільйонів 502 тисячі гривень. Чи доцільно нам фінансувати це комунальне підприємство під час воєнного стану, чи, може, зараз ми його оптимізуємо або закриємо і ці гроші – 10 мільйонів гривень – спрямуємо на допомогу ЗСУ», — Вікторія Піскун – модератор.

Зі своїми думками стосовно доцільності діяльності в Чернігові представників комунального підприємства «Муніципальна варта» Чернігівської міськради виступили представники бізнесу міста, громадські активісти та волонтери. Дехто з них на власному прикладі розповів про взаємодію з представниками цього комунального підприємства.

«Я є свідком, можу свідчити будь-де, що «Муніципальна варта» по відношенню до мене як до підприємця робила ось що: залякували орендарів, коли Атрошенко проводив активні дії із захоплення підприємства, а він у мене два підприємства захоплював. Я відбивався в 2005 році і з 2017 по 2020 рік. «Муніципальна варта» ходила, тільки бит у них не було, вони там знімали, по 15 людей. «Муніципальна варта», я вже чув і про те, що активістів вона ображала і не пускала на сесії міськради активістів. Словом, я роблю висновок, що «Муніципальна варта» створювалася без нашого з вами обговорення, з певними цілями. Звісно, ці цілі не задекларовані, але розумній людині одразу зрозуміло, що це силовий блок того угрупування, що наразі є на чолі Чернігова», — Сергій Кнуренко – чернігівський підприємець.

Утім, почути думку представників «Муніципальної варти» Чернігівської міськради під час зустрічі не довелося  – на зустрічі їх не було. 

«Комунальне підприємство «Муніципальна варта» я, скоріш за все, реорганізував би і залучив би його до підприємства «Паркування та ринок». І ми просто не дублювали б тих функцій, які є на сьогодні, просто «Муніципальна варта» дублює багато функцій цього комунального підприємства.  У нас немає повноважень із КП «Паркування та ринок», які вони не виконують узагалі, покладені на них на сьогодні. Тому я зробив би так, а вільні гроші я перерозподілив би швидше», — Максим Богомаз – громадський активіст; волонтер.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button