Суспільство (відео)

Гаджети і мультфільми для дітей: чернігівські офтальмологи радять, як зберегти зір (Відео)

Хвороби зору молодшають семимильними кроками. Чи то погана екологія, чи то підвищена стресовість дедалі частіше заганяють чернігівців до кабінетів офтальмологів.

«Навіть не було стільки людей на прийомі. Хвороб очей побільшало, вони помолодшали. Та сама глаукома, катаракта. Вони помолодшали. Я не вважаю, що це пов’язано з комп’ютером. Це пов’язано з радіацією, хімізацією, погані продукти харчування. Є такі, на які й дивитись не варто», — Ірина Ступак, лікар-офтальмолог.

Більшість людей молодого та середнього віку використовують зір, як кажуть, до зносу, не замислюючись про наслідки. А вони, за словами медиків, незворотні, якщо є хоч би мінімальна генетична схильність до цієї проблематики. Головну роль у гігієні зору відіграє здоровий спосіб життя, свіже повітря та правильне харчування.

«Вітамін Е. Риба, ікра. Кальцій. Молочні продукти. Всі інші вітаміни повинні бути натуральні, бо синтетичні вітаміни особливо не покращать зір», — Світлана Чепурна, офтальмолог.

Далі – важливий режим переглядів.

«У режимі зору головне – кожні 20 хвилин із гаджетами робити перерву на 20-30 секунд. І для дорослих, і для дітей. Діти після 6 років можуть користуватись гаджетами не довше 40 хвилин на день. До 6 років – це 20 хвилин. До трьох років узагалі краще не давати», — Світлана Чепурна, офтальмолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Новгород-Сіверській лікарні почала працювати молода офтальмолог

Телебачення для дітей до шести років – не довше 30-40 хвилин. Після шести років також не варто захоплюватись, не більше одного сеансу на день. Важлива відстань до екрану.

«Відстань – шість діагоналей розміру телевізора», — Світлана Чепурна, офтальмолог.

Найчастіші наслідки надмірних переглядів у дітей – це короткозорість, спазм акомодації, головний біль.

Що стосується так званих захисних комп’ютерних окулярів. За словами офтальмологів, вони мають захисний ефект, як і будь-які окуляри, зокрема й «нульові» для людей із нормальним зором.

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button