Суспільство (відео)

У Чернігові планують розширити приватний сектор (Відео)

Уже на найближчій сесії Чернігівської міської ради, що відбудеться 29 березня, від голосу депутатів залежатиме статус дачних будинків, розташованих на території Чернігова, – або вони і далі будуть звичайними хатинками без статусу, або стануть повноцінними житловими будинками. Одне з головних питань сесії – затвердження Порядку переведення дачних і садових будинків, що відповідають державним будівельним нормам, у житлові.

«Я думаю, що депутати до цього поставляться позитивно, адже в багатьох містах України положення вже діє», — зазначає депутат Чернігівської міської ради Віктор Бистров.

Постанова Кабміну, яка регулює це питання, діє в Україні ще з 2015 року. До Чернігова документ дістався лише кілька років потому. Для власників дач можливість перевести свій дачний будинок у житловий буде великим плюсом, кажуть у міськраді, адже чернігівці тепер зможуть не лише зареєструватися там, а й навіть оформити субсидію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дачним і садовим будинкам Чернігова хочуть змінити статус

«Це рішення можна буде застосувати до свого дачного будинку, не до будь-якого, там є відповідні застереження. Перше – це висота поверху 2,5 м цих житлових приміщень, друге – це повинно бути опалення, не обов’язково газове, може бути й електричне, і третє – це головне – висновок експертної організації – відповідає цей будинок державним будівельним нормам чи ні», — говорить депутат Чернігівської міської ради Віктор Бистров.

«Власник цього будинку звертається до кваліфікованого спеціаліста і він видає відповідний звіт, чи відповідає цей будинок ДБН. Якщо відповідає, то спеціаліст, — але це не спеціаліст управління архітектури, а незалежний експерт, — підписує відповідний звіт і на підставі цього звіту розглядається це питання та виноситься далі на Виконавчий комітет для прийняття рішень», — розповідає начальник Чернігівського міського управління архітектури та містобудування Сергій Калюжний.

Одна з головних вимог, якої чекатимуть експерти, – право власності на будинок, звіт про техогляд і документ на орендовану чи приватизовану земельну ділянку. З пакетом документів необхідно йти до відділу звернень громадян і там писати заяву про ваше бажання перевести дачний будинок у житловий. До речі, це Положення додасть клопоту міській раді, адже якщо в садовому товаристві пропишуться багато людей, вони можуть претендувати і на транспорт, і на централізоване газо-, водо- та електропостачання. До того ж, до будиночків мають легко добиратися «швидка допомога» і пожежна машина.

Журналіст: Яна Титенок

Оператор: Михайло Пронін

Ще статті по темі

Back to top button