Суспільство (відео)

Картопляно-осінній фест: на Чернігівщині організували свято в лісі (Відео)

Зоопарк свійських тварин, самобутні прилавки в традиційному українському стилі та концертна програма зі сценою простісінько посеред лісу. Це Кіптівська громада з розмахом святкує свою четверту річницю та закінчення польових робіт.

«Це фестиваль. Ми його назвали «Осінній фест», «Картопляний фест». Тобто зібрати людей і підсумувати весь рік, дати людям можливість відпочити від сільськогосподарської праці. Подякувати їм за роботу, яку вони виконують», — Володимир Кучма, голова Кіптівської громади.

«Проведення таких фестивалів об’єднує жителів не тільки громади, але й жителів усієї Чернігівщини й України загалом», — Ірина Грозенко, депутат Чернігівської обласної ради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові пройшов «Фестиваль молока»

Саме свято було організоване за підтримки Міністерства культури в рамках урядового проєкту «Малі міста – великі враження». Поділитись досвідом і побачити досягнення колег приїхали і представники інших громад, зокрема Бабинської – зі Львівщини.

«Спілкування людей, обмін досвідом у різних галузях і живе спілкування ніхто не скасовував. Попри всі сучасні технології, живе спілкування залишиться живим», — Світлана Несторяк, голова Бабинської громади (Львівська область).

Окрасою фестивалю стали кулінарні квести. Місцеві майстрині готували страви для найвибагливіших. Усе креативно, все з душею.

«Ця страва приготована у вигляді квітки, що має 15 пелюсток. Кожна пелюстка – відповідно, одна жінка, зі своїм характером і своїм смаком», — Галина Позняк, заступник голови жіночої спілки Кіптівської громади.

Завітав на свято і народний депутат України Борис Приходько. Для місцевої малечі ним було організовано гірку для розваг, а всі присутні мали змогу спробувати традиційний український смаколик – смаженого кабанчика.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Грандіозний Фестиваль огірка відбувся у Ніжині

«Чесно, об’єктивно, я вражений. Тому що досить молода громада організувала справжнє дійство. Вони об’єдналися, щоб максимально ефективно організувати цей фестиваль», — Борис Приходько, народний депутат України.

І найголовніше, що створив фестиваль, – це неймовірний настрій для гостей і жителів громади.

«Потрібні свята. Ми всі підготувалися. Господь Бог нам дав погоду».

«Дай Боже кожного року так зустрічатися. Позитив, сильна енергетика і багато знайомих».

«З’їхались різні області. Мають досвід свій.  Ми – до них, вони – до нас».

Кіптівська громада – одна з перших, що пішла шляхом децентралізації. І сьогодні вона є одним із флагманів і взірцем для територіального розвитку громад. А «Осінній фест» укотре показав потенціал децентралізаційної реформи.

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button