Суспільство (відео)

У Чернігові презентували книгу спогадів про облогу Чернігова та події Другої світової війни (Відео)

У Чернігівській міській бібліотеці ім. М. Коцюбинського відбулася презентація книжки «За два-три тижні до перемоги» журналістки Інеси Фтомової. Ця книжка об’єднала воєнний щоденник авторки та спогади її батька про Другу світову війну.

«Вона його застала 13-річним підлітком. І я собі подумала, що треба зайняти свій розум. Мемуари в мене лежали більше як 10 років рукописні. І саме там я зустріла фразу в тата, що в перші дні, коли почалася минула війна, люди казали, що нам ті німці, 2-3 тижні – і ми їх розіб’ємо. І ці 2-3 тижні розтягнулися тоді на п’ять років», — Інеса Фтомова, журналістка, авторка книги.

Під час облоги Чернігова журналістка разом з іншими чернігівцями сиділа в підвалі. І тоді вона вирішила нотувати всі події на папері, аби залишити ці непрості часи в пам’яті.

«Я вела під час облоги маленький блокнотик, як у студентські часи.  І потім ці мої нотатки зіткнулись у моїй голові зі спогадами тата. І я подумала, ось ці 2-3 тижні. Люди вірили, люди трималися. Я подумала, що треба мої нотатки і таткові спогади об’єднати під одну палітурку. І це був 205-й день війни, це вже був вересень 2022 року. І я сіла готувати книжку», — Інеса Фтомова, журналістка, авторка книги.

Саме завдяки нотуванню спогадів вони зберігаються і нащадки можуть ознайомлюватись з історіями людей та пам’ятати свою історію.

«Десь була вже, мабуть, декада березня, мабуть, друга, коли привезли хліб. І я думала, що тільки в мене такий спогад, а потім говорила з чернігівцями, що ніколи не їли такого смачного хліба, який був під час блокади. Він був білий, він був пухкий, його ділили на кілька людей. Тоді ми всі їли хліб, ми розуміли, що якщо працює пекарня, що цей хліб десь під обстрілами печуть, привозять людям, то ми тримаємося і все буде добре», — Інеса Фтомова, журналістка, авторка книги.

Журналістка: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button