Суспільство (відео)

У Чернігові презентували нове шкільне меню (Відео)

Сінабони, нагетси, пиріг пастуха, вертута, кіфлик, кебабіз сиром та інші корисні і смачні страви невдовзі можуть з’явитися в шкільних їдальнях Чернігівщини. 13 листопада 2023 року в Україні презентували Стратегію реформування системи шкільного харчування до 2027 року. Ця реформа була ініційована ще 2020 року першою леді України Оленою Зеленською.

«Це непроста реформа, вона потребує і оснащення, і зміни обладнання, і ремонту харчоблоків. Тому в Державному бюджеті на цей рік закладено 1,5 млрд грн на облаштування харчоблоків. Для Чернігівської області ми очікуємо десь приблизно 60 млн грн», — начальник Управління освіти і науки Чернігівської обласної державної адміністрації Юрій Музика.

Одна із цілей Стратегії — зробити шкільне харчування для дітей здоровим і корисним.

«Основною метою цієї реформи є зміна філософії, зміна вподобань дітей у харчуванні, і дорослих також, щоб мали можливість здорового харчування», — начальник Управління освіти і науки Чернігівської обласної державної адміністрації Юрій Музика.

«На сьогодні ми відпрацювали страви за меню Євгенія Клопотенка, вони сьогодні тут представлені для того, щоб показати, що корисні страви можуть бути дуже смачними.

Страви передбачають мінімум використання цукру, мінімум використання солі, але дуже багато корисних натуральних спецій», — директор Чернігівського центру професійно-технічної освіти Наталія Потєхіна.

«Необхідно, звісно, змінити певні підходи до приготування їжі,але саме меню, продукти вже впроваджуються в навчальних закладах», — начальник Управління освіти і науки Чернігівської обласної державної адміністрації Юрій Музика.

Поділитись своїм досвідом та отримати нові знання на регіональний форум із питань реалізації Стратегії реформування системи шкільного харчування до Чернігова завітали не лише керівники органів управління освітою, але й керівники закладів освіти громад Чернігівщини.

«Питання харчування для нас є найболючішим, тому що ми до війни запустили процес реконструкції шкільної їдальні опорного закладу, нині ліцею. І ми цей проєкт через повномасштабне вторгнення не реалізували. Хоча задумка була дуже цікава, бо це нове технічне обладнання, повністю відповідність умовам базової кухні.

Сьогоднішній форум для мене цікавий як у теорії на майбутнє, віримо в Перемогу, віримо у відновлення, і все ж таки ми обов’язково реалізуємо наші задуми», — начальник відділу освіти, молоді та спорту Семенівської міської ради Олена Кресс.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button