Суспільство (відео)

Як не потрапити на гачок шахраїв: найпоширеніші види афер на Чернігівщині (Відео)

У зв’язку з війною у шахраїв з’являються нові схеми, як одурити людей, які через стрес стають більш довірливими. Як наслідок – довірливо перераховують гроші та потрапляють на гачок шахраїв. За минулий тиждень до поліції Чернігівської області надійшло вісім повідомлень про шахрайство. У середньому за день реєструють від 1 до 5 таких заяв.

«Якщо брати 2022 рік, то значна кількість шахрайств припадала на оренду квартир. Або ми всі пам’ятаємо, яка була ситуація з пальним. Так само в інтернеті можна було побачити безліч оголошень про те, що продається пальне за неймовірними цінами. Якщо цей рік брати і попередній, то велику частку шахрайств становить доправлення автомобілів з-за кордону», — Аліна Риндя, старший оперуповноважений відділу протидії кіберзлочинам у Чернігівській області.

Проте через такі фейкові оголошення люди залишаються без житла та без авто, за які вже перерахували кошти. Як зазначає Аліна Риндя, значного поширення з початком війни набули шахрайські збори та нібито допомога від благодійних організацій. Мета – видурити важливі особисті дані та нажитися на людському горі.

«Наші громадяни постійно перебувають у стресі, також відбуваються обстріли прилеглих громад, поширюється інформація про наступ. На цьому шахраї доволі часто починають спекулювати, а ще оформлюють збори на допомогу людям, які постраждали від російської агресії», — Аліна Риндя, старший оперуповноважений відділу протидії кіберзлочинам у Чернігівській області.

Перш ніж перераховувати гроші, треба перевірити інформацію – чи дійсно це не фейк. Так само часто люди потрапляють на гачок шахраїв під час купівлі в інтернеті. У поліції радять перевіряти відгуки інтернет-магазинів і користуватись післяплатою. Якщо ж ви потрапили на гачок шахрая, треба одразу звернутися до поліції.

«Якщо ми беремо інформацію в соціальних мережах, то значна кількість розміщених оголошень – це шахрайство. Що більше часу минуло від моменту вчинення шахрайства, то менше шансів потім повернути кошти», — Аліна Риндя, старший оперуповноважений відділу протидії кіберзлочинам у Чернігівській області.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button