Суспільство (відео)

У Чернігові презентували застосунок для фіксації воєнних злочинів та руйнувань (Відео)

В Україні вже більше року триває повномасштабне вторгнення рф. У показниках це означає більше як 63 000 зареєстрованих воєнних злочинів – за даними Офісу Генпрокурора. Щоб ворог не залишився непокараним і постав перед правосуддям, потрібні докази. І з цим може допомогти кожен, хто став свідком злочину, для цього необхідно мати лише телефон і спеціальний додаток. Агенція регіонального розвитку та координаторка проєкту eyeWitness to Atrocities у Чернігові провели презентацію, аби докладніше познайомити представників правоохоронних органів і чернігівців із функціями додатка та подальшого використання матеріалів у судах.

«Виконавчим директором цього застосунку є Міжнародна асоціації юристів (IBA) та Марк Елліс, який є безпосереднім розробником разом із директоркою eyeWitness to Atrocities – Венді Беттс. Його може застосовувати будь яка особа, необов’язково для цього мати якийсь пароль або доступ. Він є абсолютно безкоштовним, його можна завантажити за допомогою QR-коду. Утім, він працює лише з операційною системою Андроїд. Перевагами застосунку є те, що він містить метадані, для користування не обов’язково мати стабільний інтернет. Також він підтягує геолокацію і за його допомогою можна фіксувати й воєнні злочини», — Олена Приходько, адвокатка, член Ради Відділення АПУ в Чернігівській області, координатор eyeWitness у Чернігові.

За словами Венді Беттс, головна перевага застосунку полягає в тому, що він робить фото та відео у реальному часі, а готові матеріали відправляються на сервер. Підробити знімки чи щось змінити на них неможливо, тому ці матеріали можна використовувати в судових процесах як в Україні, так і в міжнародних інстанціях.

«Процедура перевірки цих матеріалів, коли вони знімаються стандартною камерою, потребує значної кількості часу та людей, і не завжди вона веде до необхідних результатів. Тож люди можуть думати, що цього достатньо, а це не так, і ці фотографії просто циркулюють в інтернеті в соціальних мережах. Але це не те, що можна використовувати в судах. Саме тому ми розробили цей додаток eyeWitness. Бо коли ви знімаєте матеріали через наш додаток, то ці матеріали можна використовувати як доказову базу», — Венді Беттс, директорка eyeWitness to Atrocities.

Також програма зберігає дані від третіх осіб за допомогою надійної системи паролів і сховища. Засновники цього застосунку сподіваються, що він принесе велику користь у фіксуванні злочинів, заподіяних російською армією, а всі винуватці будуть знайдені та понесуть справедливе покарання.

 Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button