Суспільство (відео)

Казкова історія для найменших: чернігівець написав казку про пригоди Іллі Муромця (Відео)

«Легше каменю було б, мабуть, спливти з дна річки, ніж примусити печенігів зіткнутися в бою з молодецьким чернігівським силачем. Вони як зачують, що з дружиною князя Мстислава іде Ілля Муромець, як горобці, кидалися врозтіч»

Так починається казка про відомого богатиря Іллю Муромця, яку написав чернігівець Віталій Топчій. Відому багатьом містянам історичну билину чоловік перетворив на цікаву та яскраву оповідь для найменших, аби таким чином закохати юні серця в історію красеня Чернігова.

«Хотілося написати так для наших діток, щоб вони розуміли та любили нашу історію, наш рідний Чернігів, наш рідний край», — Віталій Топчій – автор казки, член Чернігівського обласного осередку Всеукраїнської творчої спілки «Конгрес літераторів України».

Багато років Віталій Топчій розмовляв і писав російською, і хоч зараз він активно переходить на вживання української в житті, та зізнається: писати рідною вправно та швидко не вдається. Тому над створенням казки працював у тандемі з вправним перекладачем Миколою Лелюком.

«Він творчо підійшов до цього. Переклав, десь щось доповнив, зробив справжній талановитий переклад. За це моя йому глибока вдячність», — Віталій Топчій – автор казки, член Чернігівського обласного осередку Всеукраїнської творчої спілки «Конгрес літераторів України».

Згідно з сюжетом казки, головні герої – богатирі, які мужньо захищали рідні землі від орди. А за фабулою сьогодення наша найбільша гордість – воїни ЗСУ, які щодня наближають нашу Перемогу над російською навалою. Яскраві історичні паралелі, чи не так? Утім, це лише один із прикладів, у казці ж їх значно більше. До того ж, у тексті оповіді автор використав уривки з чернігівських літописів.

«Знайшов там цікаві вислови, речення і я тут їх використав, вставив їх у цю книжку. Ось, наприклад: «Княжив у славному граді Чернігові князь Мстислав Хоробрий і служив у його дружині відважний витязь-богатир Ілля Муромець. Далеко за межами княжих володінь вороги страхалися навіть імені могутнього воїна», — Віталій Топчій – автор казки, член Чернігівського обласного осередку Всеукраїнської творчої спілки «Конгрес літераторів України».

Великої уваги заслуговує і художнє оформлення казки, адже ілюстрації до неї малювали юні чернігівці – вихованці дитячої художньої школи. Тож фактично казкові персонажі в книжці мають такий вигляд, якими їх бачать ті, для кого вона створена.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button