Суспільство (відео)

У Чернігові приберуть російську цитату з пам’ятника Михайлу Коцюбинському на Болдиній горі (Відео)

«Поліг великий майстер рідного слова, та його праця буде сіяти провідною зорею над шляхом інших», – такі слова Панаса Мирного з’являться на пам’ятнику Михайлу Коцюбинському на Болдиній горі замість цитати Максима Горького. Відповідне рішення ухвалили на консультативній раді при Департаменті культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської облдержадміністрації.

«Ідея зміни епітафії належить саме департаменту. І ідея ця виникла не вчора, а десь загалом пів року тому. І ми почали пошуки іншого напису на могилі. Зокрема цією роботою займався колектив Літературно-меморіального музею імені Коцюбинського та загалом подружжя Коцюбинських: Ігор Юрійович і Наталія Михайлівна. Цей процес триває десь пів року, вивчали всі ці пропозиції, зокрема, там були і цитати Михайла Грушевського, і Павла Тичини, і Григорія Коваленка», — Людмила Замай, директор Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської облдержадміністрації.

Із шести запропонованих цитат минулого тижня обрали та затвердили саме цитату про Михайла Коцюбинського, яка належить Панасу Мирному. Ці два відомі українські письменники свого часу підтримували дружні зв’язки.

«Після широкомасштабного вторгнення російської федерації постало і питання з приводу надпису на меморіальній плиті на могилі Михайла Михайловича Коцюбинського, що на Болдиній горі. Оскільки там надпис Горького, як його називали, першого радянського письменника, вони то з Михайлом Михайловичем товаришували, спілкувалися, але, певна річ, це треба виправляти», — Дмитро Мельниченко, директор Чернігівського літературно-меморіального музею-заповідника Михайла Коцюбинського.

«Ми прибираємо з публічного простору прояви російської колоніальної імперської політики. І я вважаю, що не місце на могилі видатного українського письменника словам російських там якихось класиків. У нас є своє», — Людмила Замай, директор Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської облдержадміністрації

Проте коли та за чий рахунок відбудеться заміна надпису меморіальної плити на пам’ятнику Михайла Коцюбинського, наразі не ухвалено.

«Оскільки пам’ятник має статус національного, то ми маємо ще погодити цю пропозицію з центральним органом, тобто з Міністерством культури та інформаційної політики України. Наразі ми готуємо пакет документів, які буде надіслано туди на розгляд експертної ради при Міністерстві», — Людмила Замай, директор Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської облдержадміністрації

Нагадаємо, що пам’ятник Михайлу Коцюбинському на місці його поховання відкрили 1955 року і відтоді його не видозмінювали.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button