Суспільство (відео)

У Чернігові створили унікальні препарати для кормів сільськогосподарських тварин (Відео)

Мікробіологія набуває значного поширення в науці, її дослідження використовують у створенні поживних препаратів. Зокрема, завдяки препаратам, створеним у галузі мікробіології, збільшуються врожайність і якість сільськогосподарських рослин. Проте такі препарати широко використовують і під час заготівлі кормів для тварин. У Чернігові в Інституті сільськогосподарської мікробіології й аграрно-промислового виробництва створили препарати, які сприяють покращенню поживних речовин кормів. Зокрема, йдеться про силосну закваску, мікробний консервант для заготівлі сіножу та субтікон для кукурудзи.

«Це мікробні препарати, вони створені на основі штамів мікроорганізмів пробіотичного спрямування. Ці штами виділені від молодняка сільськогосподарських тварин. Вони є антагоністками до багатьох умовно патогенних мікроорганізмів і профілактують шлунково-кишкові хвороби молодняка сільськогосподарських тварин», — Наталія Кравченко, завідувач лабораторії пробіотиків Інституту сільськогосподарської мікробіології.

Основною метою використання цих консервантів є перероблення бактеріями цукру на молочну кислоту. Також вони сприяють збільшенню поживних речовин у кормі та подовжують час його зберігання.

«Надходячи в зелену масу кукурудзи або інших рослин, ці штами поглинають кисень і таким чином сприяють створенню анаеробних умов для молочнокислих бактерій у зеленій масі. Так вони сприяють їх розвитку. У той час, коли вже створені анаеробні умови, зелена маса утрамбована, ці штами розкладають цукри рослинні до молочної кислоти. Ці мікроорганізми володіють амілазною активністю, таким чином сприяють розчиненню крохмалю, що робить годівлю тварин. Більше розкладаються, вони більш сприятливі для годівлі», — Наталія Кравченко, завідувач лабораторії пробіотиків Інституту сільськогосподарської мікробіології.

Ці консерванти широко використовують як в Україні, так і за кордоном.

«Закладаємо корнаж кукурудзи і в консервуванні цього продукту ми використовуємо субтікон. Основне, що ми побачили після його використання – це якість і кількість збереження. Використовуємо силосну закваску, яка також позитивно впливає на зберігання цього продукту, тобто силосу кукурудзяного, та на краще перетравлення тваринами. І це, відповідно, впливає на кількість отриманого молока та здоров’я самої тварини», — Андрій Стельмах, заступник директора з тваринництва ПСП «Пісківське».

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button