Суспільство (відео)

Кому вклоняються чернігівські язичники (Відео)

Велес, Стрибог і чотири вітри – місце, яке чернігівці встигли охрестити дивним, збирає півтори сотні людей щотижня. Яровед організовує ці зібрання. Язичники міста організувалися в релігійну громаду давньослов’янської рідної віри «Коло Сіверщини» Тут влаштували капище й поклоняються своїм богам.

«Історично відомо, що капища влаштовували та наші предки знали й таке», — голова релігійної громади Анатолій Ярошенко.

Чернігівські язичники приносять й жертви своїм богам. Однак, не такі вже й кроваві. Велеса, наприклад, задобрюють грішми, зерном чи хлібом. Тоді він оберігатиме бізнес та допоможе розбагатіти.

«Ми проводимо обряди, в яких є славлення. Це як доповідь богам.. Будемо жити гідно», — голова релігійної громади Анатолій Ярошенко.

Четверо воріт та четверо вітрів – вони символізують чотири сторони світу. Весною заходять у ці ворота і вклоняються вітру весни. Біля нього палять вогнище та гуртом оголошують звернення. В Чернігівській області офіційно зареєстровано дві язичницькі організації. Ще одна є в Корюківці, кажуть у відділі національностей та релігій департаменту культури.

«В області зареєстровано понад 900 організацій.. чернігівські більш активніші», — начальник відділу департаменту культури Чернігівської ОДА Олексій Степаненко.

Чернігівські язичники не святкують Пасху. Однак Великдень також мають у своєму календарі. Так називають свято весняного рівнодення.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button