Суспільство (відео)

Свято крізь сльози: матерів загиблих воїнів привітали з 8 Березня (Відео)

Справжнє жіноче свято влаштували військові у стінах Будинку офіцерів для дружин і матерів загиблих воїнів. Такий захід організовують уже третій рік поспіль. Кажуть, що для цих жінок особливо необхідна моральна підтримка, адже вони втратили рідне сильне плече.

«Я хочу, щоб із Чернігівського обласного центру комплектування взяли приклад місцеві органи влади. В районах у нас також багато родин загиблих, не забували їх вітати не тільки з 8 Березня, а й з іншими святами. І перед 1 вересня надавали допомогу, і в новорічні свята. Щоб вони знали проблеми родин загиблих, адже проблеми є», — говорить Вадим Лільчицький, заступник військового комісара Чернігівського обласного центру комплектування та соціальної підтримки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Результати опитування: українські чоловіки склали портрет ідеальної жінки

Загалом центр комплектування та соціальної підтримки постійно опікується родинами загиблих, яких на Чернігівщині уже 165. Матері полеглих воїнів вдячні за таке свято. Вони кажуть, що для них це нагода зайвий раз зустрітися та поділитися своїми переживаннями. Адже саме такі зустрічі допомагають легше переживати втрату рідних, хоча душевні рани й досі не загоїлися.

«Так, ми поплачемо, ми обміняємося всіма своїми проблемами, ми вибудуємо свій план роботи надалі. І ми під час зустрічі обовязково обнімаємось, показуємо свою підтримку одне одному», — розповідає Валентина Найдьон, мати загиблого Олександра Найдьона.

«Знаєте, нам не подарунки потрібні, а увага. Коли про нас пам’ятають, я знаю, що наші діти будуть вічно жити в наших серцях. Треба і для уваги, і як патріотичне виховання для наших солдатів. Треба показати їм, що нас пам’ятають, і якщо щось станеться – їх теж будуть пам’ятати. І їхні сім’ї будуть у безпеці», — відзначає Людмила Бруй, мати загиблого Миколи Бруя.

«Після загибелі наших близьких, ми свята вже не відчуваємо і не сприймаємо. Але все одно настала весна, всі ми – жінки, хочеться якогось тепла, якоїсь уваги. Це свято для нас зі сльозами на очах все одно. Вже син не прийде, не обніме, не скаже нічого. Але увага повинна бути», — говорить Наталія Бушніна, мати загиблого Євгенія Бушніна.

Не менш важливі такі заходи і для дружин загиблих воїнів.

«Коли бачиш людей, які розуміють твоє горе, то не треба зайвих слів. Ти дивишся на людину, ти з нею спілкуєшся, обмінюєшся добрими новинами. Якщо є якась сумна подія в житті, кожен тебе зрозуміє, також підтримає. Але ми намагаємось більше ділитися радощами для того, аби не поринути з головою в своє горе», — розповідає Тетяна Мансурова, дружина загиблого Андрія Мансурова.

Дружинам і матерям загиблих вручили квіти та подарунки. Також відзначили грамотами та нагородами найбільш громадсько активних жінок. А святковий настрій присутнім дарував військовий оркестр, учасники якого виконали пісенні та музичні композиції.

Журналіст – Ольга Лазун

Оператор – Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button