Суспільство (відео)

У Чернігові ввели заборону на купання та використання води з Десни – та чи зупиняє це містян? (Відео)

Тетяна Капітова – жителька Чернігова, вона прийшла на міський пляж «Золотий берег», аби трохи відпочити, засмагаючи на сонечку. Планувала і покупатися, втім, останні новини про стан води в межах Чернігова не надто втішні.

Із 26 серпня в річці Сейм на території Батуринської громади заборонили купатися та ловити рибу – у водоймі значно погіршився стан води: вона стала чорного кольору, також спостерігається масова загибель риби.

За прогнозами екологів, отруйна вода з Сейму мала підступити до чернігівської Десни вже у другій половині дня 1 вересня. Утім, станом на 12:00 2 вересня ззовні стан води в річці задовільний.

«Вода має вигляд поки що нормальний, це нормальний колір, як для Десни. Риба плещеться начебт», — Тетяна Капітова – жителька Чернігова.

29 серпня представники КП «Чернігівводоканал» сповістили про щоденний забір води з річок Десна та Стрижень для проведення лабораторних досліджень

«Останніми днями в соціальних мережах активно поширювали дописи щодо забруднення річки Десна, яке відбулося через несанкціоновані скиди в річку Сейм на території рф. З огляду на важливість цієї інформації та маючи відповідне лабораторне обладнання, КП «Чернігівводоканал» за власної ініціативи ухвалило рішення провести лабораторні дослідження заборів проб води в річці Десна та в річці Стрижень», – йдеться у повідомленні КП «Чернігівводоканал» ЧМР.

30 серпня під час засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій було ухвалене рішення про заборону купання, вилову риби та використання річкової води для господарських потреб у зв’язку зі значним забруднення води в річці Десна.

За словами начальника відділу екологічної безпеки комунального підприємства «Муніципальна варта» Чернігівської міськради, в місцях відпочинку чернігівців на воді чергують патрулі, які попереджають чернігівців про небезпеку та радять утриматись від купання.

«Із суботи ми поставили там патруль. Знаходитиметься він там, поки не нормалізується ситуація. Наш патруль ходить пляжем, попереджаючи про небезпеку. Відповідні заборонні таблички там встановило КП «Паркування та ринок» ЧМР, а наш патруль роз’яснює стосовно заборони», — Ігор Попов – начальник відділу екологічної безпеки КП «Муніципальна варта» ЧМР.

У свою чергу представники «Чернігівводоканалу» офіційно зазначають, що, відповідно до результатів лабораторних досліджень, простежується поступове погіршення стану води.

«Треба зазначити, що кожного дня в аналізах проб води збільшується такий параметр, як ХСК. ХСК – хімічне споживання кисню. Це означає збільшення органічного забруднення води в річці Десна», – йдеться в повідомленні КП «Чернігівводоканал» ЧМР.

Та схоже, що чернігівців заборони та патрулі не надто лякають. На пляжі перебувають відпочивальники, які засмагають на сонечку, а деякі з них, попри заборону, купаються. До прикладу, жителька Чернігова Світлана Петренко можливим забрудненням не надто переймається.

«Рибки плавають, качечки також. Ми погодували качечок, поплавали. Щось там… Бульки якісь, щось руденьке… Але воно й раніше було, і до цієї забрудненої води з Сейму», — Світлана Петренко – жителька Чернігова.

Нагадаємо, у зв’язку зі значним забруднення води в річці Десна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій 30 серпня ухвалила рішення про заборону купання, вилову риби в річці Десна та використання річкової води для господарських потреб.

Таліна Тарасенко

Сергій Бутько

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button