Суспільство (відео)

У Чернігові з’явиться сквер Магдебурзького права та вулиця 1-ї Танкової Бригади: продовжується процес перейменування (Відео)

У Чернігові триває процес перейменування вулиць. На черговому засіданні комісії з питань міської топонімії, охорони та збереження історико-культурного середовища міста обговорили питання перейменування 36 вулиць і скверу, що розташований біля будівлі Чернігівської міської ради. Перед початком засідання вкотре наголосили про важливість цього процесу для міста.

«Місто, яке так сильно постраждало від багаторічної російської політики. Особливо в березні, коли було зруйновано сотні будинків і загинули багато цивільних і військових. У такому місті це точно важливо і це не порожні розмови», — секретар ЧМР Олександр Ломако.

Під час засідання було висунуто пропозицію перейменувати вулицю Генерала Бєлова на вулицю 1-ї Танкової Бригади. Це рішення підтримали бійці 1-ї танкової та чернігівські історики.

«Генерал Бєлов і всі подібні генерали, персонально відповідальні за тотальну мобілізацію так званої чорної піхоти. Це те саме, що зараз агресор робить на території Донецької та Луганської області. Ми це вже вивчили на сучасному матеріалі, тому я повністю вас підтримую в питанні перейменування», — історик, представник Інституту національної пам’яті Сергій Бутко.

Також обговорили нову назву для скверу, що знаходиться поряд із будівлею Чернігівської міської ради. Його планують назвати сквером Магдебурзького права.

«Згідно з розпорядженням ЧМР, до затвердження заходів до відзначення 400-річчя з надання місту Чернігову Магдебурзького права, тут ми розробили робочий план із 12 пунктів, що ми маємо зробити. У цьому випадку є пункт номер п’ять до цього плану: проведення процедури щодо визначення та присвоєння скверу біля будівлі ЧМР назви Магдебурзький», — начальник управління культури та туризму ЧМР Олександр Шевчук.

Велику увагу під час засідання приділили зверненням від громадян, які не погоджуються з наявними варіантами перейменування та надають перелік бажаних назв для вулиць, на яких проживають.

Остаточне рішення про перейменування ухвалять на черговому засіданні Чернігівської міської ради.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button