Суспільство (відео)

У Чернігові за допомогою 3D-друку створили унікальну накладку на протез для військових (Відео)

У Чернігові вперше створили накладку на протез за допомогою 3D-друку. Цей проєкт стартував усередині березня на базі Національного університету «Чернігівська політехніка» за ініціативи ГО «Повернемо свою історію». Тоді двоє чернігівських ветеранів відгукнулися на таку ініціативу волонтерів та прийшли в 3D-лабораторію, аби їхній протез просканували та в подальшому створили накладку.

«Вона повністю відображає контури ноги. Таким чином немає відчуття дискомфорту. Немає відчуття, що людина без кінцівки», — Олександр Антибиш, співзасновник ГО «Повернемо свою історію».

«По-перше, це буде естетично гарніше на вигляд. Вже зможу одягнути штани, і люди, які не знають, що я на протезі, не помітять, що я ходжу якось не так, як інші», — Євген Смага, ветеран.

Наразі накладка майже готова. Як зазначає Євген Смага, треба лише дещо змінити дизайн.

«Ми тестуємо проміжну модель накладки на протез і в принципі вже на фінішній прямій. Зараз тривають заміри й остаточне виявлення тих моментів, нюансів, які були невідомі на першочерговому етапі», — Олександр Антибиш, співзасновник ГО «Повернемо свою історію».

«Це вже не перша примірка. Я вдруге на примірці. Але з кожним разом модель виходить дедалі кращою і кращою. Це вже, скажемо так, схоже на мою здорову ногу», — Євген Смага, ветеран.

Така накладка на протез – дещо складніший елемент 3D-друку, оскільки в її створенні є безліч нюансів. Зокрема, вона має бути зручною для людини.

«Досить таки цікава робота, раніше ми такого не робили. Чим цікава? Це дуже складний елемент. Не дуже зрозуміло, які навантаження будуть на цей елемент, тобто тут дуже спірне питання зараз – із якого матеріалу робити, які товщини можемо дозволити собі, яку вагу можемо дозволити, яку не можемо. Тобто запитань дуже-дуже багато, навіть питання щодо кольору. Тобто ми одразу намагаємося зробити з пластику певного кольору», — Тимур Ганєєв, кандидат технічних наук, доцент Національного університету «Чернігівська політехніка».

Волонтери не сумніваються, що попит на накладки в Чернігові буде. Оскільки раніше в місті їх не створювали, а вони вкрай необхідні. Завдяки їм можна не лише імітувати втрачену кінцівку, але й зробити з цієї накладки справжній витвір мистецтва, вибравши будь-який дизайн.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button