Суспільство (відео)

Каски, щити і кіптява: художній музей став центром революційних сутичок (Відео)

Розписані каски, бруски з назвами міст і селищ, щити і дорожні знаки, бочка для обігріву. Все у кіптяві і все побите кулями чи їх осколками. І це не дивно, адже сьогоднішні експонати Національного музею Революції Гідності були взяті з самого центру сутичок – із Майдану.

«Тут є така дилема: чи відчищати від цієї кіптяви, чи залишити так, бо кіптява вже сама по собі є артефактом. І, як ви пам’ятаєте, ми всі тоді пахли димом, бо ми грілися біля бочок, де горіли дрова», — заступник генерального директора Національного музею Революції Гідності Антоніна Піпко.

Автентичні експонати, які ще кілька років тому належали комусь із учасників Революції Гідності, презентували в Чернігівському художньому музеї. Цією виставкою культурний заклад віддає шану подіям чотирирічної давнини, зокрема і трьом чернігівським хлопцям, які загинули на Євромайдані – Василю Прохорському, Андрію Мовчану, Віктору Орленку.

«Якраз оці артефакти підтверджують, що от у такий час відбувається такий творчий спалах у людині, оця творчість, оці надписи на касках, на щитах, цей прояв саме художньої творчості, тому я дуже дякую нашим колегам, я вважаю, що це подія для всіх нас і нашого художнього музею», — директор обласного художнього музею Ірина Ральченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові відкрилася виставка «Алея майстрів Чернігова»

Частину столичного проекту «Творчий спалах Майдану» привезла до Чернігова заступник генерального директора Національного музею Революції Гідності Антоніна Піпко. Їй ця виставка надзвичайно близька, адже жінка стояла на Революційному Майдані з самого його початку і аж до завершення.

«Майдан для мене в той час був основним у моєму житті – це моя робота, родина, усі мої зацікавлення, усі мої хобі – це було не на другому, а десь на четвертому плані, тобто весь мій час і вся моя енергія була скерована на Майдан, тому що це було головне як для мене, так і для України, бо я є частинкою України», — заступник генерального директора Національного музею Революції Гідності Антоніна Піпко.

До речі, в експозиції представлені не лише найяскравіші атрибути Революції Гідності. Виставку «Творчий спалах Майдану» доповнила ще й кінострічка про події зими 2014 року.

Журналіст Яна Титенок

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button