Суспільство (відео)

У Чернігові запрацював Єдиний центр допомоги постраждалим унаслідок ракетних ударів 17 квітня (Відео)

У Чернігові в приміщенні Міського палацу культури запрацював Єдиний центр надання допомоги постраждалим унаслідок атаки по місту 17 квітня.

«Під одним дахом міжнародні партнери, які зголосилися надати допомогу, зібрані в одному місці для того, щоб оперативно надати допомогу в таких напрямах: відновлення житла, грошова допомога, психологічна, юридична, також можна отримати будівельні набори (плівка, цвяхи й інші інструменти), а також набори екстреного реагування (гігієнічні та непродуктові)», — Наталія Хольченкова, начальниця відділу міжнародних відносин та інвестицій ЧМР.

«Це допомога в сумі 3600 грн на кожного члена домогосподарства протягом трьох місяців для того, щоб люди змогли забезпечити себе першими необхідними речами після цієї надзвичайної події. Допомога надається завдяки підтримці чеського народу. Ми з міською владою й іншими партнерськими організаціями провели розподіл домогосподарств за адресами між організаціями», — Дмитро Янчук, координатор Чеської гуманітарної організації «Людина в біді».

Для оформлення допомоги від міжнародних партнерів чернігівцям з собою треба мати паспорт, ідентифікаційний код, документ, що підтверджує факт проживання за адресою – це може бути як прописка, так і довідка з ЖЕКу чи ОСББ, а також виписку про реквізити банківського рахунку. Наразі по допомогу до Єдиного центру надання допомоги звернулися вже понад 200 постраждалих. Нагадаємо, 17 квітня через обстріл рф у Черінігові загинуло 18 людей, 78 людей було поранено, пошкоджено 28 житлових будинків.

«Не було вдома мене, відсутній я був, на дачі. Були на дачі. Приїхав, подзвонили, що був удар, три прильоти ракети. Прибіг, квартира відкрилася. У кімнату заходжу – вікна нема. Вилетіло вікно, скло повипадало і тріщини по кімнаті», — Іван Ященко, житель Чернігова.

«Міжкімнатні двері та балкон увесь полетів. Написав я заяву в поліцію. Треба якось в одному місці зібрати, то в ЖЕК, то туди, то туди. Уже два дні ходжу і сенсу жодного. Рама висить і ніхто нічого, не знаю. Дощі йдуть», — Валерій Рябченко, житель Чернігова.

«Перший раз, коли були бойові дії, це на районну лікарню, в нас тоді було вибите скло на балконі, і тепер, коли сталася ця страшна біда, в нас знову на балконі вибите скло, а з іншого боку лоджія – все підвіконня всередину пішло. У цей момент я була у родичів, у квартирі був зять, а внучка вийшла з собачкою, і ми не знали, що там є, але, слава Богу, в нас усі живі», — Наталія Гончар-Кир’янова, жителька Чернігова.

Єдиний центр допомоги постраждалим унаслідок ракетного обстрілу рф працюватиме в будні з 10-ї до 18-ї години до середи, 24 квітня, включно. Проте постраждалі чернігівці зможуть одержати необхідну допомогу і після завершення роботи центру, звернувшись до відділу звернень громадян Чернігівської міської ради. Також постраждалі можуть заповнити заяву в Дії та отримати кошти на ремонт за програмою «єВідновлення».

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button