Суспільство (відео)

У Чернігові збереглася могила першої жертви російської агресії ХХ ст. у місті (Відео)

У Чернігові збереглася могила першої жертви російської агресії ХХ століття у місті. Микола Лебідь – 18-річний юнак, якого вбили через те, що він був справжнім патріотом своєї країни.

«Микола Лебідь – щирий син України, як зазначено на його постаменті. Він виховувався в українській родині. Його батько Дмитро Климентійович походив із містечка Вертіївка з козацької родини, був вчителем, із наявних свідчень – у їхній родині панувала українська мова, український дух», — Олександр Ясенчук, громадський діяч.

На початку ХХ століття родина переїхала до Чернігова.

«Діти Лебедів ходили на дитячі вечорниці до Коцюбинського. Микола Лебідь, наймолодший із дітей, безумовно, перейняв цей український дух. Він був активним членом соціалістів-революціонерів, членом «Просвіти», — Олександр Ясенчук, громадський діяч.

Під впливом батька та старшого брата Микола зростав справжнім патріотом. А 30 січня 1918 року його знайшли з пораненням у голову. Одразу підозра впала на більшовиків.

«Батьки зі здивуванням дізналися, що ні, більшовики до цього не причетні. Але головний убір, який належав Миколі Лебедю, висів на цвяху в кабінеті оцих ось поплічників москви. Пізніше читав в спогадах, деяких газетах про те, як у Чернігові на Валу вбили у 1918 році хлопця за те, що підняв жовто-блакитний прапор. Скоріш за все, ці спогади були про Миколу Лебедя. Він помер від гнійного запалення мозку 8 лютого», — Олександр Ясенчук, громадський діяч.

10 лютого Миколу Лебедя поховали, тоді на могилі зібралось багато людей, із промовою виступали й представники міської ради.

«Це була перша масова антимосковська, антибільшовицька маніфестація. Це єдиний пам’ятник, який зберігся, який до наших часів дійшов, де написано було, що це щирий син України, і де був тризуб. Я не уявляю, як він пережив радянські часи. Бо фактично до 2004 року тут стояв старий пам’ятник із тризубом. Є теорія, що кадебісти на цей пам’ятник ловили як на живця, хто приходив сюди, приносив квіти, тих одразу брали на гачок», — Олександр Ясенчук, громадський діяч.

За часів української революції 1917–1921 років переслідували патріотизм, пізніше і радянська влада насаджувала свої наративи. Тому всі українські патріоти вважалися ворогами. Батько Миколи Лебедя помер на засланні. Старший брат був одним із перших дослідників біографії М.Коцюбинського, і теж у 30-х роках минулого століття був розстріляний тодішньою владою.

«Трагедія цієї української родини – це трагедія нашої України», — Олександр Ясенчук, громадський діяч.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button