Суспільство (відео)

У громаді на Чернігівщині відремонтували ще одне шкільне укриття (Відео)

Одна з основних умов для очного навчання в умовах сьогодення – наявність укриття. Аби створити необхідні безпекові умови, дирекції освітніх закладів і місцеве самоврядування докладають чималих зусиль, щоб віднайти необхідне фінансування на створення укриттів.

У селищі Козелець на Чернігівщині спільними зусиллями вдалося відремонтувати бомбосховище та створити необхідні умови, щоб місцеві школярі повернулись за свої парти.

«На сьогодні ми своїми силами закінчили в ліцеї №3 ремонт. Самі зробили вентиляцію у Білейківському ліцеї, у Данівському ліцеї. Будемо відновлювати навчання в ліцеї №3, у Білейківському ліцеї та у БТДЮ (будинку, творчості дітей та юнацтва)», — Валентин Бригинець – козелецький селищний голова.

Навчання в Козелецькому ліцеї №3 відновилося 3 квітня після завершення весняних канікул. Навчаються дітлахи за змішаною формою, адже відремонтоване укриття не має територіального ресурсу, щоб вмістити всіх учнів школи. Попередньо дирекція навчального закладу провела розмову з батьками, аби визначити, яка кількість учнів відвідуватиме школу. Адже з огляду на безпекові умови, не всі готові до повернення своїх дітей до закладу освіти.

«Ми будемо навчатися за змішаним типом. Тобто буде графік, коли діти виходитимуть на навчання, бо станом на зараз у нашій школі 764 дитини, 60 педагогів і 28 осіб обслуговуючого персоналу. Наше бомбосховище розраховане на 150 людей. І тому вмістити одночасно таку кількість працівників і дітей ми не можемо», — Олена Татарчук – директорка ліцею №3.

Екскурсію відремонтованим укриттям нам проводить Ігор Сугоняко, заступник директора з господарської частини. Результатом, який вдалося отримати завдяки спільним зусиллям і фінансуванню партнерів, каже, задоволений. Адже новеньке сховище має все необхідне, аби школярі могли безпечно продовжити навчальний процес офлайн.

«Провели сюди інтернет. Зробили стяжку, поклали плитку, пофарбували. Зробили витяжку, приготували засоби пожежогасіння, воду провели, санвузли. Ось окремо для хлопчиків і для дівчаток. Водичка отут працює», — Ігор Сугоняко – заступник директора з господарської частини ліцею №3.

Для проведення робіт знадобилося трохи більше, ніж пів року. Одразу після їх завершення дирекція школи наповнила сховище необхідними продовольчими та непродовольчими продуктами, щоб у випадку тривалого перебування учні мали змогу отримати все найнеобхідніше.

«Кожна кімната тут підготовлена для дітей, освітлення теж зробили за рахунок селищної ради. Ось тут вайфай-роутер, волонтери нам подарували. Це засоби гігієни, продукти. Щоб якщо діти перебуватимуть тут тривалий час, то матимуть що поїсти та попити. Відремонтували та зробили витяжну систему, все працює. Можу навіть продемонструвати – увімкнути», — Ігор Сугоняко – заступник директора з господарської частини ліцею №3.

В умовах сьогодення кожен обороняє власний фронт. І наша основна мета – захищати його якнайкраще і таким чином наближати Перемогу України.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button