Суспільство (відео)

Мертві омелюхи: зоолог роз’яснив трагічну ситуацію з птахами в Чернігові (Відео)

Днями Чернігів сколихнув пост у місцевій групі про птахів, які лежали посеред дороги. Його опублікували небайдужі перехожі, котрі помітили омелюхів, на місце одразу вирушила волонтер Тіна Литвиненко, яка згодом опублікувала подробиці події. Вона повідомила, що 14 пташок були вже мертві та мали ушкодження – поламані лапи, дзьоб та інше. Версій, як це могло статися, було кілька. Перша – це інтоксикація пташок ягодами, через яку вони відключилися та впали, а потім уже зазнали інших ушкоджень. Згодом з’явилася інша, начебто це бачили свідки: удар об скляну зупинку, в результаті якого й виникли травми. Ми поцікавилися в чернігівського зоолога Олександра Федуна, що, на його думку, могло стати причиною загибелі птахів.

«Насамперед, я вважаю, причина не в тому, що вони щось з’їли. Хоча є багато речей, які птахи можуть з’їсти і це зумовить інтоксикацію, але частіше це об’єкти антропогенного походження. А тут вони харчувалися горобиною, це їх природний об’єкт харчування. Скоріше за все, вони були налякані хижаком або кимось іншим. Якщо хижак, то це міг бути, наприклад, яструб великий, а можливо, й людина злякала їх. І таким чином частина птахів злетіла й вдарилася об скляну частину зупинки. Травмувалися і таким чином загинули», — Олександр Федун, зоолог.

За словами зоолога, птахи, які харчуються природним кормом, менш схильні до інтоксикації. Бо вживають ягоди горобини, насіння ялини з шишок чи насіння клена американського, які не є отруйними. Утім, випадки сп’яніння від ягід у житті птахів також трапляються.

«Бувають випадки, коли тварини вживають в їжу ягоди, які підбродили, але зазвичай це бува, коли тепло. Ягоди підброджені, тому можуть спостерігатися явища сп’яніння або алкогольної інтоксикації, тоді вони дійсно можуть лежати нерухомо. Потім вони зазвичай відходять. Як і в людей, можна сказати», — Олександр Федун, зоолог.

Отруєння антропогенними чинниками трапляється більше у птахів, які харчуються різними відходами.

«Це голуби, граки, галки, ворона сіра. Вони можуть з’їсти і на звалищі щось, а потім прилетіти в інше місце і там вже стане погано. Я бачив такі випадки, докладно не досліджував, чим саме вони отруїлися, але таке може бути. Тобто серед птахів, які всеїдні», — Олександр Федун, зоолог.

На щастя, є один живий омелюх – той, що не зміг злетіти зі зграєю. Його забрали волонтери. Утім, хоч би якими були чинники подібних випадків, якщо ви побачили на вулиці непорушного птаха, то обов’язково зверніть на це увагу та придивіться, чи живий він. Можливо, його треба відігріти або він отримав поранення і потребує допомоги. Чернігівські волонтери закликають людей не бути байдужими та звертатися в таких випадках по консультацію, вони радо допоможуть поставити пташку на крило.

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button