Суспільство (відео)

У лабораторії розповіли, чи можна вживати кавуни та дині з чернігівських ринків (Відео)

Серед розмаїття ягід і фруктів вони нині мало не найбільше приваблюють покупців: кавуни і дині заполонили чернігівські ринки та магазини.

«І дині, і кавуни можна їсти зараз, уже сезон», — приватний підприємець Мазохід Алікберов.

Купівля кавуна та дині щоразу перетворюється на лотерею – ззовні вони можуть бути красивими, усередині – недостиглими або пустими.

«Довіряю продавцю, сама не розумію, чесне слово», — жителька Чернігова Любов Антонівна.

«Кавуни завжди дивлюся ось сюди і за звуком, такий має бути дзвінкий», — жителька Чернігова Олена.

Щоб обрати смачний кавун, його треба пильно обстежити. Мазохід і Сабухі Алікберови, які тримають фруктово-овочеву точку на Центральному ринку, розповідають секрети успішного вибору кавуна, яких навчилися за 10 років підприємницької діяльності.

«Щоб дзвенів він нормально, щоб перестиглий не був, от чуєш,дзвенить нормально. А ще треба розміти, щоб був важкий. Якщо він буде легкий, то буде всередині пустий або перезрілий», — приватний підприємець Сабухі Алікберов.

За зовнішнім виглядом радять обирати і диню.

«Найголовніше, щоб вона була стигла, пахла повинен бути хвостик зеленкуватий, щоб вона була свіжа», — приватний підприємець Мазохід Алікберов.

І якщо зелений кавун чи диню відрізнити ще можна, то нітрати в них знайдуть лише в лабораторії. Продавці одноголосно переконують, що цьогоріч напрочуд усі кавуни були безпечними для вживання, дині містили перевищення нітратів лише на початку сезону.

«От, наприклад, норма 60, у нас 35, норма 90, у нас 70 – це диня, я і сам не продавав би, є різна категорія людей, є вагітні, ще дітям беруть, не можна так, через один кавун або диню нажити собі проблем, людям проблеми», — приватний підприємець Олександр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівщину засадять незвичними фруктовим деревами

Сезонні ягоди і фрукти, які везуть з півдня України, кілька разів на тиждень перевіряють у лабораторії, що працює на центральному ринку. Тож покупці можуть бути впевненими у якості кавунів і динь.

«Лабораторія постійно контролює та перевіряє. Кавуни дуже смачні, беруть цілий кавун, йдуть його перевіряють і потім приносять. Ну, з кавунами проблем не було цього року, від самого початку трошки диня перевищувала, а зараз якість дуже гарна», — приватний підприємець Тетяна Сенько.

«Кавуни якісні, солодкі, соковиті і перевищень жодних немає. Тобто перевіряють спеціалісти всю нашу продукцію, кожну партію, яка приходить на ринок, і перевищень норм нітратів немає», — завідувач лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи №1 ринку «Центральний» Юлія Марченко.

До речі, на прилавках Центрального ринку представлена вся Херсонська область. Кавуни та дині завозять на Чернігівщину зі Скадовського, Голопристанського та інших районів південного регіону. Після херсонських до нас привезуть миколаївські кавуни і дині.

Ще статті по темі

Back to top button