Суспільство (відео)

У Михайло-Коцюбинському школярів навчали поводитись зі зброєю (Відео)

Школярі Михайло-Коцюбинської гімназії, затамувавши подих, спостерігають за діями Володимира, інструктора Центру тактичного навчання «Сота». Чоловік знайомить дітей з основними зразками зброї, що наразі використовують українці в зоні АТО.

«Вогонь можна вести з такого положення. В поліції використовувались такі моделі, при переміщенні в транспортних засобах вони зручні, також зручні для роботи у приміщеннях», — розповідає інструктор Центру тактичного навчання «Сота» Володимир.

Чоловік також наочно демонструє, як користуватися зброєю. (нарізка маленька)

«Усім хлопцям подобається зброя, воювати можна було б піти, якби я був старший», — говорить учень 6-А класу Ярослав.

Громадська організація «Сота», що проводить заняття із військово-патріотичного виховання, до Михайло-Коцюбинського приїздить уже втретє. Одночасно організовують кілька навчальних майданчиків. Окрім поводження зі зброєю, школярів навчали й основ тактичної медицини.

У 2015 році парамедик Тетяна Савчак у складі медичного корпусу добровольців кілька місяців пробула в АТО, навчала бійців тактичній медицині та рятувала поранених. Розповідає, за кілька місяців, проведених на сході, на її руках ніхто не помер. Тепер же намагається частину своїх знань передати підростаючому поколінню.

«Я звикла до солдатів, а діти – це діти. Страшно було дати шокуючу інформацію. Підбирала інформацію, як правильно пояснити, щоб вони зрозуміли», — відмічає парамедик Центру тактичної підготовки «Сота» Тетяна Савчак.

 У своєму арсеналі дівчина має сучасну аптечку, вщент наповнену останніми світовими зразками засобів долікарняної допомоги.

«На предметі захист Вітчизни, що в них є у програмі, вони повинні знати, що таке тактична аптечка. Раніше вони розглядали на прикладі радянської аптечки. Де радянські аптечки і де ми. Воєнруки хочуть це викладати, але в них немає аптечок, мене кличуть, бо в мене є і джгути попрактикуватися», — розповідає парамедик Центру тактичної підготовки «Сота» Тетяна Савчак.

«Дуже цікаво було побачити нове обладнання, а не таке, як нам раніше розповідали. Побачити все на практиці. Я вже чекала, коли знову приїдуть, і хотіла сама потренуватися», — говорить учениця Михайло-Коцюбинської гімназії Дарина Шовкун.

«Це треба нам знати, не обов’язково нам доведеться допомагати людям у воєнній обстановці, часто чуємо, що люди потрапляють у ДТП, швидка допомога не завжди може вчасно приїхати, все залежить від простих перехожих, можливо, навіть від нас», — наголошує учень Михайло-Коцюбинської гімназії Євгеній Малий.

«Міна осколочної дії. Ще називають її «жабою». Якщо зірвати розтяжку, зсередини вискакує склянка на метр і відбувається вибух 2400 осколків».

Лекція про вибухово-небезпечні предмети мало не найулюбленіша для учнів. Те, що вони бачили лише в комп’ютерних іграх, можна взяти до рук.

«Я у грі такі бачив, бомби такі на стіни кріпив, а по справжньому вперше».

Серед експонатів – колишня бойова зброя, а також навчальні зразки.

«Оскільки у країні триває війна, на мирну землю попадає багато зброї, люди просто не знають, яка на вигляд граната, міна, чим небезпечна нерозряджена РПГ , у них з’являється розуміння, що це зброя, її не треба боятися. Її треба поважати. У нас має бути культура поводження зі зброєю. Цю культуру можна прищепити тільки регулярними заняттями зі спеціалістами», — зазначає заступник керівника Центру тактичного навчання «Сота» Олександр Мезенцев.

Знають у «Соті», чим зайняти і найменших школярів. Дітей перших – четвертих класів навчають стріляти з лазерної гвинтівки.

«Дивись на планку, і мушка щоб попадала на планку, і цілься у мішень. О, бачиш, наступну давай».

 «Інформація, яку отримують наші учні, актуальна. Якщо вони побачать в реалі ту саму міну, патрон і що не треба робити — все це доноситься доступно, практично і компетентно, що найголовніше», — говорить директор Михайло-Коцюбинської гімназії Микола Шпак.

Інструктори «Соти» вже рік упритул займаються військово-патріотичним вихованням молоді. Об’їхали більшість чернігівських шкіл, виїжджають і в райони. Школярі ж Михайло-Коцюбинської гімназії придумали своєрідний бартер за отримані знання.

«Наші учні віддячили збором продуктів, які потім передадуть до зони АТО. Серед цих продуктів і домашня консервація, і городина: картопля, буряк, морква. Хоч якусь посильну допомогу надаємо людям, які потребують», — додає директор Михайло-Коцюбинської гімназії Микола Шпак.

Раніше забрати ці подарунки «Соті» було проблематично, адже важливий помічник організації – автобус, вийшов із ладу.

«Була проблема, що в нас зламався автобус, дороги на сході вбиті, наш проект призупинився. Була велика сума, ми не в змозі оплатити. На допомогу нам прийшов народний депутат Валерій Давиденко, кілька днів тому автобус запустили», — розповідає заступник керівника Центру тактичного навчання «Сота» Олександр Мезенцев.

Завдяки спільним зусиллям проект продовжує свою роботу. У черзі по навчання вже стоять й інші школи Чернігівщини.

Журналіст Аліна Клименко

Оператор Артем Горбаченко

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button