Суспільство (відео)

Газові мережі – у власність громад: на Чернігівщині ініціюють процес повернення газорозподільної системи (Відео)

Повернути безоплатно розподільну газову мережу від «Облгазів» до обласної комунальної власності. Під таким девізом Громадська рада при Чернігівській обласній державній адміністрації провела круглий стіл, на якому обговорила це питання з усіма можливими учасниками процесу.

«Жодних обов’язків на власника не накладає те, що ви стаєте власником газових мереж. Ви маєте право створювати власне комунальне підприємство… якщо вам це потрібно, або діяти як власник, який передав ліцензованій організації використання цього майна, але за вами залишаються права власника, яких зараз ви не маєте»,- Володимир Демиденко, голова комітету Громадської ради при Чернігівській ОДА.

«Хотілося б, щоб на місцях ми отримали повністю готовий шаблон, що ми повинні мати, що організувати, що прийняти – до моменту звернення до Кабміну. Без чітких алгоритмів це буде тяжко вирішити на місцях»,- Сергій Охонько, представник Ніжинської громади.

За словами ініціаторів круглого столу, те, що зараз використовується безоплатно, може бути у власності громади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові поліцейські затримали «телефонного» шахрая

Досвід використання газових мереж уже має сусідній Славутич.

«Якщо ця робоча група працює над цим питанням, то вона вже вивчила чи вивчить досвід тих громад, які через низку обставин отримали вже ці мережі і вже давно. Принаймні, Славутич отримав уже років 15 як. Через те, що це був закон безпосередньо під Славутич, і їм уся інфраструктура ЧАЕС перейшла в комунальну власність»,- Валерій Йовенко, начальник Чернігівського управління РВ Фонду державного майна.

За словами представників «Чернігівгазу», наразі такі круглі столи є передчасними. Адже досі не проведено інвентаризацію, паспортизацію газової мережі.

«У нас є постанова Кабміну від 21 лютого 2017 року. Цією постановою було зобов’язано Міністерство енергетики разом із Фондом державного майна до 1 грудня 2017 року провести інвентаризацію газорозподільних систем. На сьогодні постанова Кабміну не виконана. Тому на сьогодні проведення такого круглого столу без проведення інвентаризації вважаю взагалі недоречним»,- Людмила Чернінська, начальник юридичного управління  АТ «Чернігівгаз».

Як підсумок круглого столу було підготовлене звернення до облради та облдержадміністрації, щоб ті розпочали процес безоплатної передачі розподільних газових мереж до територіальних громад Чернігівської області.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button