Суспільство (відео)

Децентралізаційні перипетії у Носівці: владці гальмують об’єднання (Відео)

Село Володькова Дівиця Носівського району давно потребує капітального ремонту центральної дороги та всієї соціальної інфраструктури. Місцеві по-доброму заздрять об’єднаним громадам, де вже цього року почалися масштабні реконструкції шкіл, дитсадків, лікарень. Тому на процес децентралізації в селі покладають великі надії. Володькова Дівиця сама хотіла стати центром об’єднаної громади, та не знайшла собі партнерів. Тому влітку пристали на пропозицію Носівки. Хоча був і варіант із Ніжином.

«Об’єднана громада повинна мати не менше 150 дітей дошкільного віку, у нас 360. Повинна мати не менше 250 школярів, у нас – 418. Є пожежна команда, швидка допомога, але не попадаємо в закон, бо немає сусідньої громади, яка з нами об’єдналася б», — селищний голова Володькової Дівиці Микола Павленко.

Носівський район – один із найдовших на Чернігівщині. Він простягається на добру сотню кілометрів. На його теренах уже створено дві об’єднані громади – Макіївська та Мринська. На черзі – Носівська. Спочатку до громади зголосилося об’єднатися 9 сільських рад, та згодом чотири відмовилися. Минулого тижня обласна влада дала зелене світло на об’єднання, однак цей процес чомусь почав гальмуватися. У робочій групі почалися розбіжності. Три з п’яти рад відмовилися проводити сесії. А все через останнє речення висновку облдержадміністрації щодо невідповідності межам перспективного плану. У Носівці, Козарах і Тертишинцях зрозуміли це як сигнал до призупинення процесу об’єднання й чекають змін перспективного плану від Кабінету Міністрів.

«З нашого боку жодних перешкод немає. Ми зацікавлені в об’єднанні. Не боїмося виборів, але треба дотримуватися законодавства», — секретар Носівської міської ради Зезюлькіна Тетяна.

«Сказали звернути увагу, що об’єднання проходить не згідно з перспективним планом. Обласна рада має затвердити зміни», — голова Козарівської сільської ради Татаренко Марія.

Зволікання з утворенням об’єднаної громади може дорого коштувати, стверджує депутат обласної ради Сергій Баришовець. Якщо об’єднання не відбудеться у вересні, то громаду можуть не включити до нового бюджетного 2017 року. Про державні субвенції та збільшення місцевих бюджетів можна забути. Депутат не розуміє призупинення процесу і пов’язує це зі страхом багатьох чиновників програти вибори.

«Йшли на об’єднання, а коли вирішальний етап, то почали відмовлятися. Не розумію цього. Мабуть, голови бояться виборів», — депутат обласної ради Сергій Баришовець.

Прихильником якнайшвидшого об’єднання є і сільський голова Володьківської Дівиці. Він не вбачає проблем на шляху децентралізації. І наводить приклад сусідньої Мринської громади. Там була схожа ситуація.

«Мринська громада не входить у межі перспективного плану, але це не завадило отримати позитивний висновок й оголосити вибори на 11 грудня», — селищний голова Володькової Дівиці Микола Павленко.

За умови створення Носівської об’єднаної громади її бюджет зросте до астрономічних для району 60 мільйонів гривень. Дві третини податку з доходів фізичних осіб залишатиметься на місцях. Усе це дасть новий поштовх у розвиток інфраструктури. У людей з’явиться надія на те, що Чернігівщину більше не вважатимуть депресивним регіоном.

Ще статті по темі

Back to top button