Суспільство (відео)

Учасники й очевидці Чернігівського Євромайдану на сторінках книжки (Відео)

До 10-ї річниці Революції Гідності відбувалася презентація книжки «Чернігівський Євромайдан. Хроніка, факти, спогади», автором-упорядником якої є Сергій Соломаха. У ній у хронологічній послідовності зібрано матеріали про події Революції Гідності на Чернігівщині та доповнено їх свідченнями очевидців і активних учасників цих подій.

«Книжка «Чернігівський Євромайдан. Хроніка, факти, спогади» народжувалася під час Євромайдану. Почалося це з листопада 2013 року. І на той момент завдяки соціальним мережам. Завдяки тому, що існують нові методи. Фактично в прямому режимі потрапляли з місцевих сайтів. Я їх постійно збирав. Тим більше, як одразу було утворено, як тільки розігнали Чернігівський Майдан, ми в мережах відкрили «Євромайдан Чернігів» – сайт, де все виставлялося, і я це збирав, відповідно, фотографував», — Сергій Соломаха, автор-упорядник книжки «Чернігівський Євромайдан. Хроніка, факти, спогади».

Ідея створення книжки виникла ще шість років тому і видання планувалось до п’ятої річниці Євромайдану.

«До мене звернувся Інститут Національної пам’яті, попросив узагальнити та зробити хроніку цих подій. І коли я почав це все виставляти та безпосередньо звертатися до мережі, то виникли сотні-сотні публікацій, які треба було перевірити не тільки по місту Чернігову, а й по всій області», — Сергій Соломаха, автор-упорядник книжки «Чернігівський Євромайдан. Хроніка, факти, спогади».

Тоді розпочалася клопітка робота над створенням та упорядкуванням книжки. 2018 року працівники Інституту Національної пам’яті провели вісім інтерв’ю з очевидцями подій. Окрім них, у книжці містяться спогади очевидців Чернігівського Євромайдану, згадуються імена учасників цих подій.

«Там згадано більше як 500 прізвищ, імен і по батькові учасників, причому з різних сторін і, відповідно, їхні дії. 622 там є витяги з різних сайтів і, відповідно, 15 спогадів», — Сергій Соломаха, автор-упорядник книжки «Чернігівський Євромайдан. Хроніка, факти, спогади».

Ця книжка стала справжньою хронікою Чернігівського Євромайдану, вона містить важливі матеріали, що допомагають відтворити тодішні події. Завдяки таким виданням кожен безпосередньо може долучитися до вивчення новітньої історії нашої країни.  

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button