Суспільство (відео)

Удома й стіни допомагають: породіллі Бахмаччини народжуватимуть у відновленому пологовому (Відео)

Бахмацька лікарня, яка не бачила капітального ремонту майже сорок років, нарешті отримала друге дихання. У листопаді минулого року тут розпочали реконструкцію пологово-гінекологічного відділення. Кажуть, що воно неабияк потрібне для району, населення якого налічує майже 45 тисяч людей. За рік відділення приймає приблизно 280 породілей. Сюди їдуть народжувати і з сусідніх районів.

«Породіллі бувають із сусідніх районів. Із Коропського району, з Борзнянського району, Талалаївского… У нас повністю штат укомплектований акушерками, гінекологами, анестезіологами. У нас цілодобовий пост забезпечений, тож ми готові приймати пологи», — повідомляє Сергій Чалий, головний лікар Бахмацької ЦРЛ.

Один поверх відділення зробили ще напередодні Нового року, зараз закінчують роботи на другому. Будівельники кажуть, що залишилися дрібниці.

«Сантехніка стоїть повністю. Вода підключена. Де є гаряча, де є – холодна. Де бойлер – там гаряча є. Кімнати всі готові, маніпуляційна готова, ординаторська готова, кабінети готові, операційна готова. Ну, практично все готове. Там у деяких кімнатах треба трохи доробити», — говорить Павло Матійсько, будівельник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У чернігівській лікарні працюють «хвостаті психологи»

Та поки ремонт не завершений, відділення перенесли до приміщення кардіології. Тут воно почало функціонувати нещодавно. Та за короткий час лікарі вже встигли прийняти пологи. Першою новонародженою стала дівчинка Єва.

«Тут поряд. Усе просто вдома. Сів на маршрутку чи на таксі, приїхав і все. Все дома, все під боком – і лікарі, і все. Супер. Лікарі в нас узагалі. Раді ремонту й ті, хто ще лежить у лікарні на збереженні», — зазначає Антоніна Воронова, породілля.

«Задоволені тим, що все нове, все хороше. Все якісне. І дуже хороше ставлення медперсоналу. В хороших стінах із красивим ремонтом і дітки красиві народжуються», — зазначає Ольга Колежнюк, пацієнтка.

Для оновлення відділення Бахмацька райдержадміністрація залучала кошти Державного фонду регіонального розвитку. Загалом проект коштував 3,8 мільйона гривень.

«Демографічна ситуація складна. Складна взагалі по Україні, зокрема і в Бахмацькому районі. На жаль, смертність значно перевищує народжуваність. І планували таким чином, можливо, трошки стимулювати, щоб було бажання народжувати. Саме народжувати в нас, а не їхати до сусідніх районів. Найближчі до нас Конотоп – це Сумська область, Ніжин. Щоб усе-таки жінки Бахмаччини залишались тут. І щоб з інших територій теж до нас їхали», — зауважує Тетяна Неділько, голова Бахмацької РДА.

Повну реконструкцію відділення проводить фірма «Слав Еко Буд». Аби повністю оновити приміщення, вони виділили додатковий ресурс і виконали частину робіт власним коштом.

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button