Суспільство (відео)

Вакцинація рятує життя: яка ситуація з інфекційними захворюваннями в області (Відео)

Із 24 по 30 квітня в Україні триває Всесвітній тиждень імунізації. Його мета – нагадати людям про важливість вакцинації задля збереження життя. За словами головного санітарного лікаря Чернігівської області Олександра Чепурного, наразі в Чернігівській області простежується зростання показників захворюваності на інфекційні хвороби.

«Порівняно з 2022 роком, у нас за 2023 рік простежується зростання захворюваності приблизно на 20%»,- Олександр Чепурний – головний державний санітарний лікар Чернігівської області.

Однією з основних причин негативної динаміки на Чернігівщині експерти визначають низьку вакцинованість населення. Згідно з Національним календарем профілактичних щеплень, кожна дитина в Україні до 16 років має отримати щеплення від десяти небезпечних інфекцій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині одна людина померла від ковіду

«Передбачаються щеплення від 10 основних інфекційних хвороб, які для нашої країни формують певні ризики та небезпеки. Це щеплення від: гепатиту В, туберкульозу, кору, паротиту, краснухи, дифтерії, правця, кашлюка, поліомієліту, гемофільної інфекції»,- Олександр Чепурний – головний державний санітарний лікар Чернігівської області.

У 2023 році показники рівня вакцинації в жодній віковій групі не досягли 95% по кожному з інфекційних захворювань, зазначених у Національному календарі щеплень, відповідно, цього недостатньо для забезпечення колективного імунітету. Утім, порівняно з показниками 2022 року, все ж таки простежується позитивна динаміка, – повідомили в Чернігівському обласному центрі контролю та профілактики хвороб. 

«В 2022 році ми спостерігали значне зниження виконання плану, а в 2023-му ситуація значно краща. Особливо хотілося б відзначити позитивне виконання плану щодо вакцинації дітей віком від 1 до 6 років саме вакциною від КПК (кір-паротит-краснуха).

Серед дітей до 1 року відсоток вакцинації становить приблизно 90%, орієнтовно 87% – серед дітей до 6 років. Наразі можемо зазначити, що ця кампанія відбулася доволі успішно»,- Олександр Чепурний – головний державний санітарний лікар Чернігівської області.

Фахівці також акцентують свою увагу на тому, що не варто забувати і про вакцинацію від COVID-19.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Таліна Тарасенко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button