Суспільство (відео)

Унікальні велосипеди XYZ CARGO склали в Чернігові та віддають на соціальні проєкти (Відео)

У Чернігові з’явився новий вид високоякісних і модульних вантажних велосипедів. Це допомога від німецької компанії, представники якої не лише привезли велосипеди, а й навчають, як складати подібні за цією технологією. До речі, складання відбувається на базі соціальної веломайстерні.

«Сьогодні третій день, що завершує ворк-шоп із будівництва вантажних велосипедів. Це така цікава конструкція, відкритий дизайн від німецького бренду XYZ CARGO. Вони провезли через кордон три комплекти вантажних велосипедів і хочуть залишити їх для чернігівських волонтерських ініціатив. От, власне, вони і навчають, як велосипеди складати, як їх обслуговувати. То це відкритий дизайн і відкритий проєкт, і повторити це може будь-хто в будь-якій точці світу», — Сергій Безбородько, виконавчий директор ГО «Еко Місто Чернігів».

Особисто з Німеччини провести навчання та підтримати ініціативу соціальної майстерні до Чернігова завітали співзасновники компанії.

«Ми мали дуже дружнє запрошення, нас запевнили, що Чернігівщина – безпечний регіон. І до того ж нас дуже надихнуло те, що саме в цей момент кризи та війни ви використовуєте нові можливості, щоб зробити Чернігів більш дружнім містом для велосипедів, зробити його комфортним для людей. Ми підтримаємо цю філософію і для нас було дуже важливо підтримати Чернігівську спільноту своїми напрацюваннями, досвідом і велосипедами», — Тілль Волфер, співзасновник XYZ CARGO.

На цих велосипедах можна рухатися як за допомогою механічного руху, так і на заряді від акумулятора.

«Унікальність у тому, що для їх будівництва не використовується зварювання. Ми просто з’єднуємо алюмінієві профілі між собою на гвинтах, його можна скласти просто у відкритому полі, без допомоги будь-яких специфічних верстатів чи обладнання, тільки ключі та викрутки. Плюс – алюмінієвий профіль, він доволі легкий, а завдяки квадратному профілю – міцний, жорсткий. У готовому стані такий велосипед важить лише 25-26 кілограмів, утім, може приймати вантаж, крім водія, ще до 120 кілограмів», — Сергій Безбородько, виконавчий директор ГО «Еко Місто Чернігів».

Засновники жартома називають їх конструкторами Lego для дорослих. І не дивно, адже, склавши одну модифікацію, її легко можна змінити на іншу, додавши модульні елементи. Ці велосипеди в Чернігові працюватимуть для соціальних потреб.

«Тут будуть три різні велосипеди для трьох різних ініціатив. Один із них буде на базі нашої майстерні – тобто це буде своєрідна мобільна майстерня на колесах. Другий передамо благодійному фонду, який і досі доставляє гуманітарну допомогу містом для людей, які того потребують. А ще один велосипед ми передамо волонтерам, які відновлюють будинки зруйновані. Тобто ці велосипеди будуть корисні в місті, інколи їх звозитимуть разом на спільні події, вони працюватимуть як такий легкий і екологічний транспорт», — Сергій Безбородько, виконавчий директор ГО «Еко Місто Чернігів».

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button