Суспільство (відео)

Відомий блогер разом із пандою оцінили Чернігів із погляду доступності для людей з інвалідністю (Відео)

Чернігів – в аутсайдерах серед інших міст України щодо доступності адміністративних будівель для людей з інвалідністю.

«В інших містах України краще. Здебільшого»,- Дмитро Щебетюк, блогер, засновник організації «Доступно.UA».

Із хорошого: ми – лідери в розвитку «центру» міста.

«Чернігів в інфраструктурі центру міста порухався»,- Дмитро Щебетюк, блогер, засновник організації «Доступно.UA».

Це результати перевірки Чернігова організацією «Доступно.UA», яку очолює відомий блогер і борець за комфортне пересування вулицями людей з інвалідністю Дмитро Щебетюк.

У березні наше місто перевірили на доступність адмінбудівель, закладів харчування, бордюрів, транспорту. Серед 90 закладів порекомендувати ревізори можуть лише приблизно 20.

«У нас є давно законодавство, що мало б працювати, що мало б виконуватися. Але, на жаль, судова влада у нас гнила, тому працюємо більше зі свідомістю людей»,- Дмитро Щебетюк, блогер, засновник організації «Доступно.UA».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Серед фіналістів конкурсу “Наша громада” двоє представників Чернігівщини

Перевіряли інфраструктуру самі люди з обмеженими можливостями, які й відзначили дисонанс між умовним центром та іншою частиною Чернігова.

«У центрі добре, а якщо за кут заїхати, там пішохідний перехід можна перейти а в підземку не можна спуститися. Тут недалеко магазин «Квартал». Заїхати можна, а всередині сходи. Ще залишилися такі показушні моменти»,- Сергій Шурута, представник ГО «Інтеграція».

«Якщо брати центр, то тут класно, зручно, порівняно з іншими містами України. Це якщо брати тротуари. Якщо брати інші локації, то це також багато питань. А якщо відходити далі, то підземні переходи в такому невеликому місті вже створюють бар’єри»,- Дмитро Щебетюк, блогер, засновник організації «Доступно.UA».

Цього разу ревізори прийшли вручити переможцям із доступності спеціальні наліпки. Супроводжувала команду «Доступно.UA»… панда.

«Символізує доступність. Панда привертає увагу до цієї проблеми. Ми панду часто садимо на візок і вона проходить через якісь локації, показуючи, що це незручно. Щоб це не було уособленням якоїсь однієї людини. Це такий символ»,- Анастасія Нагірняк, комунікаційна менеджерка команди «Доступно.UA».

Загалом представники «Доступно.UA» зазначили, що тема безбар’єрного середовища – це не лише для інвалідів. Потерпають від цих проблем і мами з візочками, і тимчасово непрацездатні, і люди з важкими ношами. Тому долучатися до вирішення цієї проблеми треба спільними зусиллями.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button