Суспільство (відео)

Унікальний чемпіон: 52-річний чернігівець виборов п’ять чемпіонських титулів на Всеукраїнському турнірі з козацького двобою (Відео)

Історія чернігівця, що в 52 роки виборов п’ять чемпіонських титулів на Всеукраїнському турнірі (Відео)

Знайомтеся, цього чоловіка звати Юрій, він чернігівець і він уже понад 10 років відвідує «Групу здоров’я». Це авторська спортивна програма, що діє в одному з тренувальних закладів Чернігова. Спершу тренування для чоловіка були способом трохи покращити здоров’я та самопочуття у вільний від роботи час. 

«Він прийшов просто, щоб якось підтримати здоров’я своє та зайняти вільний час, який у нього з’явився, коли він зав’язав із негативними звичками», — Сергій Петрикей –  президент Чернігівської обласної федерації з панкратіону.

Перші походи до зали, згадує Юрій, були більше схожі на каторгу – навантаження давалися дуже важко.

«Це нема слів… Важко, було важко, так. Вправи досить прості, можна сказати, зі шкільної програми, які не робив уже років 30», — Юрій Макашов – учасник «Групи здоров’я».

Позначався ще й стан здоров’я чоловіка. Надмірна вага та «симпатія» до шкідливих звичок у минулому житті давалися взнаки. 

«У нього великий бекграунд, як зараз модно говорити. Це і різні негативні звички, і надмірна вага, і здоров’я», — Сергій Петрикей –  президент Чернігівської обласної федерації з панкратіону.

«Я сюди прийшов займатися із вагою, певне, 126 кілограмів, зараз у мене 102-104, тримається», — Юрій Макашов – учасник «Групи здоров’я».

Та з кожним заняттям чоловік дедалі більше відчував смак спорту – змінювався рівень навантажень, стиль життя і змінювався сам Юрій. Звісно, в бік позитивних тенденцій.

«Кардинально. Потрібно, хочеш ти чи ні, але зранку встати та піти на тренування. Якщо раніше я міг дозволити собі на диванчику полежати, телевізор… Я вважаю, що тренування, як і змагання, – це щоденна боротьба з собою», — Юрій Макашов – учасник «Групи здоров’я».

Кілька років занять знадобилися Юрію, аби щоденна боротьба та праця над собою принесли омріяні результати. Тепер коли чоловік відчував, що може значно більше, він почав замислюватись над тим, щоб спробувати свої сили, наприклад, у змаганнях, адже це могло б стати одним із найпотужніших випробувань за весь час тренувань.

«Роки три-чотири тому він почав говорити: «Тренере, я хочу на змагання». Я йому казав: «Юро, поглянь на свій паспорт, подивись, скільки там циферок. Які змагання?», — Сергій Петрикей –  президент Чернігівської обласної федерації з панкратіону.

Сергій Петрикей пригадує, що коли Юрій Макашов уперше заговорив про участь у змаганнях, йому було вже за 45. Вік, м’яко кажучи, не для змагань. Утім, Юрій від свого бажання не відступав – три роки вмовлянь, тренувань і підготовки – і тренер нарешті «дає добро».

«Ми поїхали на змагання – кубок України з козацького двобою, у нього категорія була «ветерани» (masters), це 45+ років. Я йому сказав: «Юро, якщо ми вже приїхали на змагання, ти мене вмовив, то будемо виступати всюди», — Сергій Петрикей –  президент Чернігівської обласної федерації з панкратіону.

Тренер зареєстрував Юрія Макашова на змагання в п’ятьох категоріях. У 52 роки чернігівець Юрій Макашов виборов п’ять чемпіонських титулів на Всеукраїнському турнірі з козацького двобою. Щоденна праця над собою – головний секрет, зізнається Юрій.

«Зранку встаємо, підіймаємо свою п’яту точку і йдемо. Треба рухатися, треба завжди собі давати всередині мотивацію йти уперед, уперед, уперед, уперед», — Юрій Макашов – учасник «Групи здоров’я».

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button