Суспільство (відео)

Унікальну реконструкцію млина ХІХ століття презентували у Чернігові (Відео)

«Не важко, крутити можна, хліб буде. Якщо не дай Бог голодовки: млин є, зерно буде. Будемо молоти і будемо пекти.»,- Наталія Устименко, чернігівка

Наталія Устименко вперше спробувала користуватись ручним млином. Говорить, що ніколи не бачила такий механізм вживу, тому цікаво було спробувати попрацювати на ньому. Унікальну реконструкцію млина ХІХ століття до Чернігова привезли з Батурина, аби містяни ознайомились із давніми традиціями «Гетьманської столиці».

 «Млин складається із жорен. Жорна – це серце млина. Млин належав козацькій родині Мохни. Ми можемо його крутити. Ця конструкція дуже проста. Ми бачимо результат, ми бачимо борошно. Ми його разів три перемелюємо. І отримуємо потім таке біле борошно, з якого випікаєм хліб, короваї.»,- Надія Прокопенко, молодший науковий співробітник НІКЗ «Гетьманська столиця»

Козацька родина Миколи Мохни проживала в Батурині до початку ХХ століття. Саме ця родина та її побут стали прототипами під час створення «Козацького двору» на території заповіднику «Гетьманська столиця». Музей знаходиться в реальній хаті ХІХ століття і є своєрідною реконструкцією побуту наших пращурів.

«В нас хустки з вибійкою, ми їх зав’язуємо так, як зав’язували їх ще наші бабусі. Ви можете побачити приклад на мені. Ми привезли також пікну діжу, в якій ми виготовляємо закваску з відвару шишок хмелю з додаванням меду. Також ми привезли з собою кочерги. Адже в нас на вечорницях, як на кочергах танцювали.»,- Надія Прокопенко, молодший науковий співробітник НІКЗ «Гетьманська столиця»

Як зазначає Надія Прокопенко, цими експонатами з музеї користуються і дотепер. А найголовніше те, що в них – наша історія.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button