Суспільство (відео)

Сезон городів відкрито: що вже посадили жителі Чернігівщини (Відео)

Сонце прогріває землю, все навколо наливається соковитою зеленню, а температура повітря стабільно приємно-тепла – все це є ознаками початку сезону городів. Про вже посаджене та ставки на цьогорічний врожай розпитуємо жителів села Лемеші, що на Чернігівщині.

«В основному вже всі посадили».

«Посадили, посадили. Гурочків і помідорчиків ще не садили і капусти, а те все посадили: квасолю посадили, моркву посадили, бурячки посіяли, картопельку посадили».

Та цьогоріч, зізнаються лемешівські господарі, картоплі та інших культур посадили значно менше, аніж минулого, адже погреби ще забиті врожаєм сезону 2022 року – тоді всі посаджені культури вродили дуже рясно. 

«Ішли дощі і вона вродила. Так, минулого року я ще садив кукурудзу і вона вродила добре також від дощів, бо дощі йшли, сира земля була».

«Картоплі врожай був добрий, такого врожаю як торік давно не було. – Як вважаєте, цьогоріч вдасться повторити? – Як будуть дощики влітку, то буде картопля. – А для чого? Як вона в погребі лежить, нікуди дівати. Погреби забиті, а здавати по дві гривні нема сенсу. Люди вже почали наполовину менше картоплі садити. Хто садив 20 соток, уже садить 10».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині активізувалися змії: як не втрапити в халепу

Цього року на таку кількість врожаю не розраховують із кількох причин, бо, по-перше, садять значно менше, а по-друге, весна прохолодна та суха.

«Я? Нічого не садив. – Бреше, я йому картоплю посадив. – Ну, картоплю посадив, городину – ні, холодно, не дає погода, погодні умови. Потрібно ж, аби все проростало, то треба, щоб тепло було. 

Будете чекати тепла? – Ну, так, он бачите, в фуфайці чекаю тепла».

«Ні, ще не все ми посадили. Ще холодно, то не все, але ж будемо досаджувати».

І поки хтось із лемешівців терпляче чекає тепла, інші вже ведуть нас на свій город і показують перші сходи картоплі та інших культур.

«Ось побачите, що у нас в городі. Картопелька ось посходила. – Оце рання ? – Ні, вона не рання, вона звичайна картопля. – А чому так рано зійшла? Ну, ми її рано заносимо до хати, на 40 святих. Свято є таке. І вона проросла, а на другий день Благовіщення ми посадили її».

На який врожай доведеться чекати цьогоріч, місцеві не загадують, у цих питаннях покладаються лише на силу природи. Та хай би там як, упевнені, що все буде добре, головне – аби була омріяна Перемога.

«Ми не знаємо, як воно вийде. Це ж природа. Що дасть. Ну, з голоду не помремо. Нехай один корч не вродить, то другий вродить».

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Таліна Тарасенко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button