Суспільство (відео)

Уперше в Чернігові завдяки 3Д-моделюванню створять накладки на протез для українських захисників (Відео)

У Чернігові завдяки 3Д-друку почали створювати накладки на протези для наших захисників. Першими взяти участь у цьому проєкті погодилися захисники Чернігова, які з перших днів повномасштабного вторгнення стали на захист міста й області, проте отримали поранення.

«До нас звернулися ветерани із запитом щодо створення декоративних накладок на їхні протези, тому ми взялися за втілення цієї ідеї разом з анонімними благодійниками. Будемо працювати з ПЛА-пластиком. Із пластиком для 3Д-руку. Знову ж таки будемо відходити від потреб. Якщо це гнучка модель – це інший вид фалименту, пластику. Якщо це жорстка модель, буде зовсім інший пластик. Але все одно це будуть пластикові деталі», — Олександр Антибиш, співзасновник ГО «Повернемо свою історію».

Завдяки 3Д-принтеру волонтери уже змогли зреалізувати кілька проєктів, зокрема створення зарядних пристроїв для набоїв автомата. Накладки на протези створюватимуть уперше. Наразі вже зробили сканування ноги ветерана та протеза, аби зробити відповідну накладку.

«Для нас це пілотний проєкт, тому сканування на одну людину десь 30 хв. Далі буде найдовший, мабуть, етап – це моделювання, і потім ми знову покличемо хлопців, щоб протестити ту пілотну модель. І далі вже буде такий етап підгонки, виправлення нарікань. До фінішної моделі – місяць, може, трохи менше», — Олександр Антибиш, співзасновник ГО «Повернемо свою історію».

Створення накладок на протези – наразі дуже важлива справа, оскільки, на жаль, наші захисники отримують поранення, а такі накладки допоможуть їм пристосуватися до звичайного життя.

«Це один із елементів адаптації військовослужбовців з ампутаціями до суспільства. Тому що вона дає якийсь об’єм, який заповнює, і вже людина, яка з ампутацією або протезом, більш впевнено почувається, коли ходить із цими накладками», — Юрій Вєткін, ветеран війни

«Це просто візуалізація. Наприклад, я постійно ходжу з піднятою штаниною, тому що коли я йду вулицею в штанах, опускаю штанину, вітер подув або я зробив крок – все одно дуже видно, що це протез, що об’єм не той. І щоб був такий самий об’єм і як моєї здорової ноги, будуть саме такі накладки», — Євген Смага, ветеран війни.

«Із цих накладок можна зробити якийсь вид мистецтва, тобто можна намалювати якийсь малюнок. Деякі хлопці кажуть, що в них на втраченій нозі було татуювання, вони хочуть його відновити», — Юрій Вєткін, ветеран війни.

У майбутньому до 3Д-друку волонтери хочуть залучити ветеранів війни, аби теж навчити їх створювати власноруч потрібні речі завдяки ЗД-моделюванню.

«Я вважаю, що це потрібно. Бо це, по-перше, розвиток, по-друге – самозайнятість. Багато хлопців і дівчат, побратимів, посестер мали поранення, займалися іншими справами до повномасштабної війни, точніше до поранення. І їм треба перекваліфікуватися, навчитися чогось нового, це дуже гарний варіант», — Євген Смага, ветеран війни.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button