Суспільство (відео)

Усі на місцях: Чернігівська міськрада – про утворення військової адміністрації (Відео)

Згідно з указом Президента від 7 лютого 2023 року, в Чернігові утворено військову адміністрацію. Хто стане очільником – в указі не йдеться. У Чернігівській міськраді з цього приводу зібрали нараду, на якій обговорили подальший алгоритм дій.

«Як із цим жити далі, я думаю, день – два і ми побачимо. Виникає багато запитань у керівників щодо наших дій. І головне запитання в людей – навіщо це було робити? Запитання логічне. Хоча Президент має право у воєнний час обмежувати певні права громади… обраною нею та сформовану владу місцевого самоврядування», — Олександр Ломако, секретар Чернігівської міської ради.

За словами Олександра Ломако, поки триватиме формування військової адміністрації, всі відомства, комунальні підприємства та об’єкти критичної інфраструктури працюють як і раніше – в штатному режимі.

«Процес створення адміністрації займе кілька днів. Бо має ще бути призначений керівник, коли він буде призначений, має вийти і другий указ – із прізвищем цього керівника. Має відбутися якесь спілкування. До цього моменту ми всі на своїх місцях повинні максимально якісно виконувати наші функції перед нашими виборцями й одне одним, і це наша відповідальність. А коли буде керівник, він, мабуть, озвучить своє бачення роботи або це зробить обласна військова адміністрація, ми поспілкуємося і, з огляду на наш досвід, ми готові конструктивно абсолютно в робочий спосіб із нашого боку передати досвід і повноваження, щоб насамперед не постраждало місто», — Олександр Ломако, секретар Чернігівської міської ради.

Здійснити заходи, пов’язані з утворенням військової адміністрації, Президент доручив Генштабу ЗСУ та Чернігівській ОВА. Після створення міської військової адміністрації начальник обласної ВА має затвердити її структуру та штатний розклад. При цьому реєструють окрему юридичну особу, вказують її у казначействі як орган, який керує бюджетом. Військова адміністрація здійснює свої повноваження протягом дії воєнного стану та ще 30 днів після його припинення.

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button