Суспільство (відео)

В історичному музеї влаштували розваги (Відео)

— А ось це намисто… Дівчина з Масанів виходила заміж і прикрашала себе таким намистом.

Оксана Глухенька перераховує жіночі прикраси: їх під склом небагато, та всі з Чернігівщини. Річкові перли та коралі з дукатами – найцінніші серед експозиції. Дізнатися про стародавнє українське вбрання чернігівці не поспішають, тому музейники вдалися до хитрощів.

Старша музейна працівниця Оксана розповідає історію в новому образі. Вона – молода і незаміжня прийшла на вечорниці. Дівчата зазвичай одягали найбагатше вбрання та прикраси, віночки та кольорові стрічки. Тепер музейники не лише розповідають, а й показують.

«Коли ми розповідаємо, то ми ще й закладаємо моральний аспект. Розповідаємо про рицарське ставлення молоді одне до одного. Хлопці не лихословили в присутності дівчини, дівчат не ображали, не принижували. Дівчата так само чемно ставилися до хлопців», — старший музейний працівник Оксана Глухенька.

На перші музейні вечорниці поспішили дівчата й хлопці, які в майбутньому стануть пенітенціарниками. Вартість такої театралізованої екскурсії не дорожча за звичайну, та тут можна ще й покуштувати. Чернігівську калиту готували також музейники.

«На Чернігівщині калиту називали калиновик, бо його не тільки прикрашали калиною, а й додавали калину в тісто. У виготовленні калити брала участь кожна дівчина, яка приходила на вечорниці. Замішували тісто від найстаршої до наймолодшої дівчини», — молодший музейний працівник Марія Кобець.

Вкусити калиту пропонують і глядачам. Сором’язливі хлопці добре вживаються в роль і калиту кусають не одразу.

У музеї відвідувачам запропонували випробувати долю. На вечорницях вони погадали й на суджених. Вечорниці на Чернігівщині традиційно розпочинаються на Катерини і тривають до різдвяного посту. Саме стільки часу в Чернігівському історичному музеї імені Тарновського проводитимуть театралізовані екскурсії.

Журналіст Наталія Тягнирядно

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button