Суспільство (відео)

Тризуб: що знають чернігівці про Державний Герб України (Відео)

32 роки тому, 19 лютого 1992 року, Верховна Рада України своєю постановою затвердила Державний Герб незалежної України. Ним став золотий Тризуб на синьому щиті — національний символ українців часів Давньоруської держави та національно-визвольного руху XX століття. Що знають про цей державний символ чернігівці?

Дійсно, тризуб був знаком Київської держави часів правління Володимира Великого. Є приблизно 40 версій, що пояснюють походження та символіку тризуба. Найпоширенішими серед них є те, що тризуб – це містичний символ тривимірності світу, і те, що в тризубі зашифроване слово «воля». Проте є й версія, що тризуб був оберегом для наших предків. В історичних даних є трактування, що тризуб був родовим знаком Рюриковичів. Тоді його зображували на печатках і на монетах зі зворотної сторони.

У XX столітті цей знак став символом боротьби українців за незалежність. 1918 року його зображення з’явилось як герб УНР. Пізніше тризуб було взято і за основну символіку УПА. У СРСР цей символ був суворо заборонений, його затаврували як «націоналістичний знак».

Наразі тризуб є символом волі та незалежності, за які українці продовжують боротись уже багато років, доводячи свою незламність і нескореність.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button